Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL wyszukiwarka problem z PL znakami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
darlowiak
Witam
Mam kolejny problem z bazą. Mam ustawione kodowanie (UTF-8_polish_ci), lecz gdy w mojej prostej wyszukiwarce wpisze w [Rodzja_pisma] "protokół" to 0 wyników jak wpisze protok% to wywala wszystko o co chodizło mi wcześniej (protokoły). Czy ktoś ma lekarstwo na polskie znaki ?

1. SELECT `Lp` AS `Lp`, `Data_z_pisma` AS `Data_z_pisma`, `Data_wplywu` AS `Data_wplywu`, `Znak_pisma` AS `Znak_pisma`, `Rodzaj_pisma` AS `Rodzaj_pisma`, `Od` AS `Od`, `Dotyczy` AS `Dotyczy`, `Plik_zawier_pismo` AS `Plik_zawier_pismo`, `Uwagi` AS `Uwagi` FROM xxxx AS xxxx` WHERE ( `Znak_pisma` LIKE :Znak_pisma OR `Rodzaj_pisma` LIKE :Rodzaj_pisma OR `Od` LIKE :Nadawca OR `Data_z_pisma` = :Data_z_pisma OR `Data_wplywu` = :Data_wpływu OR `Data_z_pisma` BETWEEN :Po_dacie_z_pisma AND :Przed_datą_z_pisma ) ORDER BY `Lp` ASC, `Data_z_pisma` ASC, `Data_wplywu` ASC

mmmmmmm
Jakie masz kodowanie strony i FORM ACCEPT_CHARSET??
darlowiak
Cytat(mmmmmmm @ 29.05.2013, 09:42:24 ) *
Jakie masz kodowanie strony i FORM ACCEPT_CHARSET??

wyszukiwarka nie jest zbudowana na stronie a na zasadzie Kwerend w LibreOffice Base

a mówie sama baza ma UTF8_polish_ci na silniku InnoDB

sama baza ma UTF8_polish_ci na silniku InnoDB
To da radę coś takiego zrobić ? Aby zamiast "co%" wpisać "coś" i wynik był dobry ?

to pozostaje zamiana pl znaku na % ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.