Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mPDF - drukowanie pustego prostokąta po include
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kiciafu
Witam,

Pracuje nad generatorkiem dokumentów PDF i napotkałem się na problem:
Kod wygląda tak:

1.  
  2. <?php
  3. include('skrypt.php');
  4. $html .= ob_get_contents();
  5. include("../mpdf.php");
  6. $mpdf=new mPDF();
  7. $mpdf->WriteHTML($html);
  8. $mpdf->Output();
  9. ?>
  10.  

Generalnie działa ale Chrome, IE oprócz tego co robi skrypt generuje dodatkowy znak (pysty kwadrat) w pierwszej linii (Firefox już nie).
Jeżeli ten kod osadzony jest bezpośrednio w tym samym pliku - problemu nie ma. Próbowałem zamiast include dać require ale efekt dokładnie ten sam.
Ostatecznie zrobię wszystko w jednym pliku ale wolałbym to mieć osobno.

Może ktoś się z tym spotkał?
MatKus
Taka luźna myśl: czy includowany plik jest zapisany w UFT8?
W prawdzie nie w mPDF, ale w kilku innych sytuacjach spotkałem się z podobnym problemem, gdy plik był zapisany jaki UTF z BOM. Wystarczylo zapisać go jako UTF bez BOM i działało OK.
kiciafu
Niestety z tym już kombinowałem, dawałem ANSI nawet na próbę nic to nie zmienia. Tak jak by drukował jakiś enter albo inny niewidoczny znak tyle, że identyczny kod w tym samym pliku nie powoduje takiego problemu. Nie mam pojęcia co jeszcze sprawdzić.

Problem wydaje się być nie rozwiązany, ja dostaje mniej więcej takie coś:

http://i.stack.imgur.com/8W3R9.png

Tyle że tylko z jednym pustym prostokątem reszta już idzie dobrze. Szukam rozwiązań na forum mPDFa jak coś się uda to napiszę co i jak.
sowiq
Kolego, a skąd bierzesz treść do tego PDF? Bo jeśli jest to to coś pochodzącego od użytkownika, to podejrzewam problem z kodowaniem znaków na linii przeglądarka-serwer. Upewnij się, że wszystkie pliki masz kodowane w UTF-8 i że wszystkie nagłówki w stronach masz ustawione na UTF-8.
kiciafu
Witam,

pobawiłem się z kodowaniem i faktycznie tam tkwił problem:

plik musi mieć kodowanie: ANSI as UTF-8 (bez BOM) -> zamieniłem wszystkie pliki od teraz koduje wszystko UTF-8 bez BOM

Dziękuję za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.