Invrality
14.06.2013, 18:33:23
Witam. Stworzyłem sobie taki "szkielecik" na strony, by nie pisać wszystkiego od nowa przy projektach.
W skrócie pisząc, nie jest on dość elastyczny, i nie nadaje się do mojej przyszłej aplikacji. Tzn. mogę to zrobić nieobiektowo, ale jaki jest sens, skoro piszę obiektowo całą aplikację?
Szukam, takiego na prawdę mini frameworka, lub może ktoś podzieli się swoim pomysłem na taki szkielecik aplikacji.
--Dziękuje
zielu001
14.06.2013, 19:22:18
http://www.slimframework.com/Wystarczy poszukać w google. jest tego multum..
A czy ktoś podzieli się swoim kodem? Wątpię
Invrality
14.06.2013, 19:29:30
@up Widziałem to. Nie chodzi mi o dzielenie kodem, chodzi mi o samą teorię, logikę skryptu. Chociaż przykładowym kodem nie pogardzę.
Ja ładuję sobie stronę w pages/ zaś w tej stronie ładuje sobie widok z view/ itp.
zielu001
14.06.2013, 19:33:53
I jaki ty tu widzisz problem bo nie rozumiem?
Invrality
14.06.2013, 19:42:10
No bo zaprojektowałem złą logikę aplikacji, i chciałem sięgnąć rady jak należałoby pisać sensownie takie aplikacje.
Wazniak96
14.06.2013, 19:43:24
Gdybyś napisał go prawidłowo i zgodnie z MVC nie miałbyś żadnego problemu, jedynie jakieś dodatkowe klasy wgrywał wspomagające(jak w każdym frameworku). Jeżeli nie umiesz takowego napisać to po co się męczysz? Lepiej od razu przeżuć się na frameworka typu CodeIgniter czy CakePHP. Naprawdę łatwe, a za razem inteligentne. I nie są to takie "kobyły" jak np. Symfony, także nadają się do mało jak i średnio zaawansowanych stron. Z resztą... zajrzyj do działu o wyborze frameworka
Invrality
14.06.2013, 19:47:14
W sumie to nie stosowałem MVC, tylko od dzieliłem sobie wyświetlanie od logiki, takie a'la mvc.
CodeIgniter patrzyłem dokumentacje, i jest faktycznie łatwy,ale jakoś wole swój kod, mieć pełną władzę.
zielu001
14.06.2013, 19:49:52
Lepiej niech nauczy się pisać aplikacje od podstaw, będzie więcej wiedział, wiedzy mu przybędzie..
Najpierw radzę się zapoznać z wzorcami projektowymi, możesz też pomyśleć nad czymś swoim, ale na początek lepiej trzymaj się wzorców typu MVC lub jakieś wzorce pokrewne..
Co to MVC? Jeśli chcesz mogę Ci wytłumaczyć, ale myślę, że z informacji dostępnych ogólnie w internecie będziesz wiedzieć o co chodzi. Radzę patrzeć w jakiś framework i czytać o tym, aby mniej więcej wiedzieć o co chodzi.
Ja osobiście trzymam się swojej struktury aplikacji, jakoś nie pasował mi MVC i był mało wydajny, a gdy zaczynałem to bardzo zależało mi na wydajności.
Wazniak96
14.06.2013, 19:56:02
1. Okej, macie pełnie władzy, ale co wtedy gdy przy kodzie miałby pracować większa liczba programistów? Praca na krótką metę lub dla wolnego strzelca.
2. Też szczerze mówiąc najpierw zabrałem się za napisanie własnego kodu nie ogarniając do końca o co chodzi w MVC. Wyszło jak wyszło... tak samo jak koledze. Teraz od jakiegoś czasu bawię się w CodeIgniter i teraz zupełnie inaczej bym tą aplikację zaprojektował. Chodzi tu głównie o nabranie dobrych nawyków. Poza tym chcąc iść w tym kierunku szukając pracy większość pracodawców wymaga znajomości jakiegoś frameworka.
gandziorz
14.06.2013, 19:57:02
Cytat(Invrality @ 14.06.2013, 19:33:23 )

Witam. Stworzyłem sobie taki "szkielecik" na strony, by nie pisać wszystkiego od nowa przy projektach.
W skrócie pisząc, nie jest on dość elastyczny, i nie nadaje się do mojej przyszłej aplikacji. Tzn. mogę to zrobić nieobiektowo, ale jaki jest sens, skoro piszę obiektowo całą aplikację?
Szukam, takiego na prawdę mini frameworka, lub może ktoś podzieli się swoim pomysłem na taki szkielecik aplikacji.
--Dziękuje
A nie lepiej Ci zrobić na zasadzie pisania "bibliotek" i ich dołączania?
Piszesz sobie do każdego osobnego pliku klasy.
I później dołączasz do projektu.
Ja tak robię. Mam swoje "biblioteki" a później pisze funkcje w pliku global.php które korzystają już z klas i funkcji zapisanych w bibliotekach.
Invrality
14.06.2013, 20:01:44
zielu001
14.06.2013, 20:02:32
Cytat
1. Okej, macie pełnie władzy, ale co wtedy gdy przy kodzie miałby pracować większa liczba programistów? Praca na krótką metę lub dla wolnego strzelca.
Pitu pitu..
Jeśli pisze się coś logicznie, a nie na "pałę" to żaden programista nie będzie miał problemu z ogarnięciem kodu! Ogarnie nawet bez dokumentacji - no chyba, że ma problemy z spostrzeganiem.
Pisanie aplikacji nie znając podstaw jej budowy to jak zatrudnienie programisty wyuczonego w szkole...
Niech robi jak chce, ja tylko mówię, że lepiej jest coś napisać samemu i myśleć nad tym jak by to ulepszyć, niż klepać na pałę jakąś aplikacje z frameworka..
Jeśli się nauczy podstaw, to ogarnięcie obojętnie jakiegoś tam frameworka zajmie mu kilkanaście minut..
Cytat(zielu001 @ 14.06.2013, 21:02:32 )

Pitu pitu..
Jeśli pisze się coś logicznie, a nie na "pałę" to żaden programista nie będzie miał problemu z ogarnięciem kodu! Ogarnie nawet bez dokumentacji - no chyba, że ma problemy z spostrzeganiem.
Jaka jest różnica między pisaniem na "pałę", a tym logicznym?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.