Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Wyszukiwarka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dareksbs
Witam,

Czy mógłby ktoś mi opisać działanie wyszukiwarki, którą zaraz opiszę w sposób aby działała ona poprawnie ?

A więc chcę aby wyszukiwarka wyrzucała wszystkie książki które zostały wyprodukowane przez rokiem 2000. Wszystkie dane oczywiście mam w bazie danych i zrobiłem tak

Oczywiście na początku połączenie z bazą zanych z poleceniem SELECT * FROM books, następnie zrobiłem pętle ponieważ dane w bazie są w tablicy array tak więc pętla foreach "$allbooks as $book" w tej pętli dałem if'a który bierze $book['rok'] i sprawdza czy jest mniejszy od 2000 jeśli tak to wyrzuca książkę jeśli nie to wyrzuca informacje że nie ma książki poniżej takiego roku.

No i wszystko działa elegancko, ALE pętla liczy wszystkie książki z tabeli, i zamiast pokazać kilka właściwych to pokazuje oczywiście te właściwe książki a potem wyrzuca kilkanaście wyników "Nie ma takiej książki w bazie danych" i te kilka naście wyników to są książki z bazy danych które są powyżej roku 2000.

I teraz, pytanie jest następujące, czy może ktoś mi opisać działanie wyszukiwarki która będzie wyrzucała tylko książki poniżej roku 2000 bez tych kilkunastu elsów "Nie ma takiej książki w bazie danych"

Dziękuje i pozdrawiam
b4rt3kk
Zmień zapytanie:

1. SELECT * FROM books WHERE rok_wydania < 2000

dareksbs
Cytat(b4rt3kk @ 27.06.2013, 16:45:59 ) *
Zmień zapytanie:

1. SELECT * FROM books WHERE rok_wydania < 2000

Dziękuje, jak zwykle wszystko za bardzo skomplikowałem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.