Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Sprawdzenie czy formularz został wypełniony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zjadl-mnie-kod
Witajcie,

właśnie morduję się z projektem w PHP i szczerze powiem nie pałam miłością do tego języka. Nie wiem czy to co umiem można nazwać raczkowaniem, ale już trudno.

Prowadzący powiedział mi, że sprawdzanie formularza metodą : if(empty($_POST['zmienna'])) jest błędne, gdyż można go obejść po przez "Badanie elementu" w przeglądarce i wyłączenie opcji. Próbował mi to udowodnić, nie wyszło mu - nadal wyskakiwał komunikat o nieuzupełnieniu pola (czyżby to zasługa Savanta?). Mimo wszystko prowadzący kazał zmienić mi metodę sprawdzania formularza.
Jaki jest inny, prosty sposób?
nospor
No ale co masz na mysli piszac "sprawdzanie formularza"?
Zjadl-mnie-kod
Mam na myśli sprawdzanie czy pole zostało wypełnione.
nospor
No jesli to jest pole tekstowe to tak, to jest dobra metoda
Zjadl-mnie-kod
A jest jakaś inna? Tak jak napisałam - prowadzący uznaje to za błąd.
nospor
Moze mu sie cos pomylilo..... albo ty nie dokladnie przekazales calej sytuacji smile.gif
Zjadl-mnie-kod
Sytuacja opisana jest na tyle dokładnie na ile może ją opisać laik taki jak ja.
Cyt. "if empty jest łatwą do obejścia metodą sprawdzania czy formularz został wypełniony (tu nastąpiło udowodnienie, które jednak się nie powiodło) proszę ją zmienić na inną".
Nie wiem co mam robić, bo wszędzie gdzie czytam to w skryptach jest zastosowane właśnie if(empty($_POST['zmienna'])) sad.gif
nospor
Raz piszesz formularz, raz pole w formularzu. decyduj sie smile.gif

Metoda co pokazales sprawdza, czy dane pole tekstowe zostalo wypelnione - tyle w temacie smile.gif

ps: skoro jest tak latwo do obejscia, to czemu mu sie to nie udalo? wink.gif

ps2: odeslj kolesia do tego tematu i niech sie wytlumaczy co ma na mysli
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.