Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]MVC - kilka pytan
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
alex011251
Sam sposob model kontroler viever rozumiem. Ale mam pare pytan na ktorych nie uzyskalem odpowiedzi.
Ad1. Przykładowo model ma operować na jakims adresie . Przykładowo sprawdza czy na stronie costam.pl istnieje plik aktualizacja. I teraz tak model powinien zwracac wartosc true badz falsa ktora to wartosc wyciagnie kontroler i przekaze czy ma wyswietlic informacje widok o tresci np "jest aktualizacja" . Czy zas model powinien pobierac adres po czym przekazac go do kontrolera ktory powinien zdecydowac czy ma przekazac wynik do widolu by wyswietlil konkretna informacje
W skrocie na adresie url przykladowo ma operowac kontroler czy widok?
Ad2.Mam kontroler, model i widok. Czy powinienem wyswietlac zalozmy sama app(modul) w innym plikju za pomoca include, reguire etc Czy zrobic jakis silnik ktory sklada (wyswietla) moduly zbudowane z kontrolera.
w skrocie. Wyswietlam w include kontroler czy tworze silnik do obslugi kontrolerow.Jak lepiej.
Ad3.Czy warto stosowac kontroler MVC w mniejszych czesciach kodu. W ktorym calos stworzenie class + obsludze na obiekce zajelo by doslownie jakies 100linijek kodu.
Ad4.Co myslicie o MVC zastosowanym w Ruby on Railis. Mi sie osobiscie podoba ten rozklad. To pytanie do tych co wogole sie tym bawili (widzieli rozklad/kod)

Jak cos mi przyjdzie do glowy to dopisze.Licze na odpowiedz osoby ktore bawia sie MVC dosc dlugo i wiedza z czym to sie je.

nerdsmiley.png
Helid
1) W skrocie na adresie url przykladowo ma operowac kontroler czy widok?
- adres URL powinieneś przetłumaczyć w Routerze następnie wartości przekazać do kontrolera, który uruchomi model
2) Po co w ogóle include? Zdefinuj autoload. Cały kontroler umieszasz w klasie, poszczególne metody to "części". Jeśli są wspólne to dziedziczysz od głównego kontrolera.
3) Jak budujesz MVC to całą aplikację. Teraz może być więcej kodu ale w przyszłości łatwiej to będzie rozbudować
4) Nie znam go, piszemy poprawnie "w ogóle".
alex011251
Dzieki wielkie za odpowiedz . Tego mi było wlasnie trzeba smile.gif

ps: poprawie swoja ortografie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.