Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podpisana mapa odsyłaczy
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
kroplaa
Witam,
jestem poczatkujaca, a zatem proszę o wyozumiałość. W sablonie, który ściągnęłam jest taki fragmet kodu:

1. <map name="menu" id="menu">
  2. <area shape="rect" coords="8,5,160,44" href="#glowna" alt="" />
  3. <area shape="rect" coords="173,5,264,42" href="#dzwonki" alt="" />
  4. <area shape="rect" coords="272,7,377,43" href="#gry" alt="" />
  5. </map>

czy moze mi ktoś powiedzieć co mam zrobić, żeby menu, które dzięki temu fragmentowi się wyświetla miało napisy? tzn. teraz są odsyłacze ale są one nie podpisane. Jeśli wpisze w alt="" to podpisze mi gdy wjade myszką na to miejsce, a mi chodzi o to, żeby był cały czas normalny tekst widoczny.

W kodzie ze zwykłym znaczninkiem a href byłoby np. tak:

1. <a href="oferta">Nasza oferta</a>

Dzięki czemu byłby ciągle widoczny napis Nasza oferta.
Sephirus
Witam,

Nie tędy droga niestety. Mapa, której tu używasz służy do tworzenia obszarów z linkami na obrazku. Nie da się jej i nie powinno podpisywać.

Masz dwie opcje

1. Zrezygnować z mapy i pododawać manualnie linki z odpowiednimi tłami obrazkowymi i tekstem jaki potrzebujesz.

2. Na obrazku, który jest używany do mapy dodać te teksty (graficznie). Jeśli chodzi o względy SEO itp to ALT w danych elementach AREA powinien wystarczyć.
Damonsson
Na upartego możesz do każdego <area> dodawać jakiegoś <span> z podpisem, albo przyjąć title jako ten tekst i pozycjonować go absolutnie w JS. Ale nie tędy droga jak napisano wyżej. To służy do czegoś takiego jak np: masz oznaczanie twarzy na zdjęciach na facebooku, lub do wyznaczania terenów na mapach kartograficznych itp.
kroplaa
ok, dzięki!:) Za pomocą css ustawiłam tak jak ma być usuwając wcześniej tą "mapę":)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.