Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przypisanie wartości komórki w zależności od wartości innej komórki
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
deedek
Witam,

Mój problem polega na tym, że chciałbym aby wartość w komórce była przypisywana automatycznie w zależności od wartości innej komórki, np.

Powiedzmy, że mam tabelę:

Nazwa | wartość_1 | wynik

załóżmy że "wartość_1" jest z przedziału 1-100 i chciałbym, żeby w "wyniku" automatycznie wpisywało się np. 1 dla wartości "wartość_1" z przedziału 1-20, 2 dla "wartość_1" z przedziału 21-40 itd.

Jest na to jakiś sposób? (konkretnie posługuję się Symfony2 i doctrine, jeżeli to coś pomoże)
bpskiba
dla tego przykładu
  1. SELECT wartosc_1, wynik,ROUND(wynik/5) FROM tabela

natomiast dla trudniejszych zagadek tego typu należy zastosować funkcje IF lub CASE
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/con...l#operator_case
deedek
Cytat(bpskiba @ 9.07.2013, 19:21:52 ) *
dla tego przykładu
  1. SELECT wartosc_1, wynik,ROUND(wynik/5) FROM tabela

natomiast dla trudniejszych zagadek tego typu należy zastosować funkcje IF lub CASE
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/con...l#operator_case

dzięki za podpowiedźsmile.gif a wie może ktoś, jak coś takiego w symfony 2 na doctrine zapisać?
nospor
To tak ty sie tego doctrine uczysz ze nie potrafisz zwyklego UPDATE w nim wykonac? No nie wierze, ze w dokumentacji nie ma slowka o tym jak sie robi zapytania typu UPDATE
deedek
Cytat(nospor @ 11.07.2013, 11:43:47 ) *
To tak ty sie tego doctrine uczysz ze nie potrafisz zwyklego UPDATE w nim wykonac? No nie wierze, ze w dokumentacji nie ma slowka o tym jak sie robi zapytania typu UPDATE

tak się uczę, że najpierw trzeba wiedzieć, że UPDATE służy do takich rzeczy, żeby móc tego szukać w dokumentacji:) Zawsze mi się wydawało, że się właśnie po to pyta bardziej doświadczonych od siebie, żeby nie błądzić po dokumentacjach szukając igły w stogu siana ale może się mylę...smile.gif

W każdym razie dzięki za wskazówkę - ogarnę UPDATE w dokumentacji doctrine i zobaczę co z tego wyjdzie:)
nospor
Cytat
że najpierw trzeba wiedzieć, że UPDATE
Dobra.... nie mam wiecej pytan.... tym to mnie rozbroiles.... Przepraszam w takim razie za poprzedniego posta smile.gif

Może wiec zamiast nauki doctrine, wpierw bys zajął sie czyms takim jak podstawy MYSQL? Pobieranie danych, modyfikacja danych, kasowanie danych? Bez tego, cuda jak doctrine sa tylko na smietnik
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.