Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: shared
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
oper
wiem, ze to nie to forum i wogole nie powinienem tu pisac, ale nie wiem gdzie indziej :-(

chodzi mi mianowicie o slowo "shared".
planuje kupno laptopa i przy karcie graficznej (ATI Mobility RADEON IGP 320M Video) pisze "Video Memory: 64MB Shared".
co ono moze oznaczac?? pamiec jest dzielona? z tego co wiem to RAM mozna laczyc, ale mb w karcie graficznej raczej nie.

to idiotyczne pytanie, ale ja, lamer tego nie wiem
Vertical
"Shared" znaczy podzielić się. Oznacza to, że 64 MB jest dzielone na inne części, które masz w kompie.
oper
Cytat(Vertical @ 2004-10-19 13:07:45)
"Shared" znaczy podzielić się. Oznacza to, że 64 MB jest dzielone na inne części, które masz w kompie.

co znaczy "shared" to ja wiem. ale to co napisales, ze 64mb jest dzielone na inne czesci w kompie, to ja tego nie rozumiem.

pisalo przy karcie graficznej "64mb shared". interesuje mnie ile rzeczywiscie ta karta graficzna ma mb, bo nie wiem co w tym kontekscie oznacza, to "shared".
scanner
No naprawdę nie ma stron poświęconych hardware'owi?
64 MB Shared oznacza nie mniej nie więcej, tylko to, że z całej dostępnej w Twoim sprzęcie pamięci operacyjnej RAM okrełsona jej częśc jest przekazana w dzierżawę karcie graficznej.

Jak łatwo policzyć, zakładając, że masz 256 MB ramu w kompueterze i 64 MB shared to finalnie podział pamięci wygląda tak:

Kod
192 MB System
064 MB Shared dla grafiki
----
256 MB Całkowicie.
Wszystko jasne?

Jest to sztuczka często stosowana w zestawach, gdzie grafika jest zintegrowana z płytą.
Niezły też z tego chwyt marketingowy. Powiedzą Ci, że masz 256 MB RAM, grafikę 64 MB, ale ze grafika jest shared napiszą mały frukiem od wewnętrznej strony pudełka.
oper
Tak wszystko jasne, Panie scanner'ze.
Przepraszam za kłopoty.
Puciek
@scanner: Nie strofuj tak ludzi - bezcelowe to
scanner
@Puciek.. zacytuj mi gdzie kogoś strofuję. Jeśli nie masz niepodważalnego dowodu... zastanów się nastepnym razem...
Puciek
@scanner Ogolnie ton twojego postu, oraz potem nagle przepraszanie uzytkownika - sory ale to jest wedlug mojego slownika strofowanie
scanner
Ton mojego postu?
Weź na wstrzymanie...
A że oper za coś kogoś przeprasza (nie wiem kogo i za co.. ja tego nie oczekuję)..

Pozatym jeśłi dokładna odpowiedź na pytanie to dla Cibeie strofowanie, to ja cie chyba strofuje odkąd cie znam.

Jak dla mnie EOT, bo ktoś się tu czepia.
spenalzo
Ale macie problemy... dry.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.