Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skonfigurowanie idealnego SVN dla freelancera
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
damians
Witam,

Jestem już od dłuższego czasu programistą freelancerem ciągle czegoś uczący się smile.gif Dlatego chciałbym stworzyć kolejne udogodnienie w pracy nad projektami. Dlatego liczę na pomoc w doradztwie jak stworzyć idealne środowisko pracy dla takiego jak ja mobilnego freelancera.

Dotychczas pracowałem na zasadzie: tworzyłem na swoim VPSie subdomenę nad projektem i otwierałem edytor tekstowy (EditPad Pro - polecam) przez FTP i działałem na żywym organizmie. Korzystam ze względu na programy graficzne oraz przyzwyczajenie na Win7.

Poniżej opisze jak chciałbym aby to działało. Prosiłbym o pomoc w opinii czy to ma sens oraz pomocy w doborze konfiguracji.

Stanowisko pracy: Wszystkie tymczasowe zmiany próby i testy odbywały się na serwerze na którym programuje - windows. Czy istnieje możliwość utworzenia serwera Apache o podobnej konfiguracji co serwer aby testować na bieżąco lokalnie. Po wykonaniu i przetestowaniu funkcjonalności: Zatwierdzam lokalne zmiany, zapisując je w repozytorium.

Czy skonfiguruje podobne ustawienia Apache na Windowsie i Ubuntu/Debianie Apache?
Gdzie będą zapisywane zmiany między wersjami projektu?

Czy lepiej będzie tworzyć projekt tymczasowy i publiczny na jednym zewnętrznym serwerze?

Dziękuje z góry za pomoc i liczę porady od Was ekspertów w tym temacie smile.gif
mlawnik
Nie mam czasu wyjaśnić ci wszystkich możliwości, ale GIT>SVN
wlisik
od kiedy GIT jest lepszy od SVN?

przestudiuj artykuł: http://pl.wikipedia.org/wiki/Subversion
oraz http://pl.wikipedia.org/wiki/Git_(oprogramowanie)

Możesz też zapoznać się z ww artykułami w wersjach angielskiej lub dowolnej innej.
buliq
Kolega się pyta o SVN, więc chyba nie ma sensu rozmawiać o GIT?

Zasada prosta, 3 katalogi:
trunk, tag
W trunk jest bieżąca praca, najbardziej aktualna wersja
W tag są wersje stabilne wdrażane na produkcji.

Dodatkowo możesz tworzyć skrypty które będą wykonywane po określonych akcjach, np post-commit po każdej zmianie w trunk mógłby aktualizować źródła na dev
Pyton_000
Cytat(wlisik @ 10.09.2013, 13:18:03 ) *
od kiedy GIT jest lepszy od SVN?

O zawsze wiadomo wink.gif

Co do tematu to również polecam w tej kwestii GIT.
Na lokalnej maszynie robisz sobie środowisko testowe, i zakładasz loklane repozytorium.
Na VPS robisz sobie zdalne repozytorium w którym będziesz trzymał kod.

Na lokalnej piszesz sobie, robisz commity, modyfikujesz, edytujesz.
Jak uznasz że pracę możesz pokazać publicznie robisz push do zdalnego repozytorium.
na VPS robisz sobie clone repozytorium. i uaktualniasz tylko jak wypchniesz zmiany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.