Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: upload + preloader
Forum PHP.pl > Forum > PHP
KRCreater
Jak zrobić taki upload jaki jest przy załączaniu pliku do maila na www.tlen.pl questionmark.gif?
spenalzo
Mógłbyś to opisać, nie każdy ma konto na tlen.pl ...
escaflowne
Z tego co pamiętam, to wyskakuje małe (100x100?) okienko z migającym GIFem. Kiedy plik załaduje się na serwer okienko znika a strona w przeglądarce kończy się ładować (pokazuje się ikonka załadowanego pliku).
wassago
nie "jak zrobic" tylko "czy mozna zrobic" - nie mozna. uploadujesz po stronie serwera a progress bar robisz po stronie klienta, jak uda ci sie to polaczyc to super.

EDIT:

w sumie to mozna pokombinowac troche z JS.
- przy uploadowaniu pobierasz info o wielkosci pliku i skanujesz szybkosc transferu
- przesylasz do JS w/w dane
- JS generuje odpowiednio dlugi pasek i odpowiedni czas jego uzupelniania

oczywiscie jest to mentoda "php Hardcore Programmer" smile.gif

ps. zanim zadasz pytanie jak zmiezyc transfer poszukj na forum, bylo o tym (cURL)

EDIT2:

tutaj maja tez sposob: http://raditha.com/megaupload/ ale nie za bardzo mi sie podoba motyw z ciaglym odswiezaniem strony - choc tez jest to wyjscie
escaflowne
Może trochę uzupełnię poprzednią moją wypowiedź: mówiąc okienko z migającym GIFem miałem na myśli okienko, w którym znajduje się po prostu gif, który ma nieskończoną pętlę. Taka niebieska belka odbijająca się od lewa do prawa i z powrotem. W żadnym wypadku nie jest to progress bar.
wassago
no to rozwiazanie jest podobne do tego co podalem wczesniej. tyle ze po php przeslaniu info do JS, mowi mu po jakim czasie ikonka ma zniknac lub przestac migac. oczywiscie taki skrypt nie bedzie dokladny, gdy zmieni sie szybkosc transferu to ikonka i tak zniknie a plik moze jeszcze nie byc przeslany.
bregovic
Mozesz tez uzyc PEAR::HTML_Pogress - albo pozyczyc pomysl winksmiley.jpg
Paul
Cytat(wassago @ 2004-10-21 17:46:46)
tutaj maja tez sposob: http://raditha.com/megaupload/ ale nie za bardzo mi sie podoba motyw z ciaglym odswiezaniem strony - choc tez jest to wyjscie

Tylko to nie jest do konca w php - najwazniejszy kod jest w perlu.

Cytat(wassago)

Tez tak myslalem kilka miesiecy temu jak chialem zrobic progress bara. Jedak nie udalo mi sie znalesc sposobu jak wyciagac rozmiar pliku z obiektu file. Jesli znasz to napisz smile.gif.

Pozatym przez php tez nie mozna sprawdzic rozmiaru bo skrypt sie wykonuje dopiero po odebraniu plikow. No i wlasnie dlatego z tego co wiem mozna zrobic progress bara tylko przez zewnetrzne skrypty cgi (tak jak w tym przypadku) lub modyfikacje zrodla php.
wassago
Cytat
Cytat(wassago @ 2004-10-21 17:46:46)

Tylko to nie jest do konca w php - najwazniejszy kod jest w perlu.

tam sa wersje perlowe i phpowe snitch.gif a jak nie ma to nic nie stoio na przeszkodzie zeby przepisac kod do php.
Cytat
Cytat(wassago)

Tez tak myslalem kilka miesiecy temu jak chialem zrobic progress bara. Jedak nie udalo mi sie znalesc sposobu jak wyciagac rozmiar pliku z obiektu file. Jesli znasz to napisz smile.gif.

manual => cURL" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Cytat
Pozatym przez php tez nie mozna sprawdzic rozmiaru bo skrypt sie wykonuje dopiero po odebraniu plikow. No i wlasnie dlatego z tego co wiem mozna zrobic progress bara tylko przez zewnetrzne skrypty cgi (tak jak w tym przypadku)  lub modyfikacje zrodla php.
j/w winksmiley.jpg
P@vloos
A widzieliście preloadre na fotosik.pl?

Tam jest prawdziwy progress bar. Ktoś ma pomysł jak takie coś wykonać? AJAX
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.