Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wznacniacz WIFI (repeter?)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Adi32
Mamy w firmie modem z anteną która jest zasłaba. Modem nie ma możłiwości wymiany antenki, samego modemu też nie możemy wymienić.

Oto rozkład biur w firmie:
http://imageshack.us/photo/my-images/694/izys.jpg
Cały czas latamy z laptopami i podciągnięcie wszedzie kabli jest słabym rozwiązaniem.

Co najlepiej kupić aby wzmocnić siłę sygnału?
O co chodzi ze wzmacniaczami na Lan i repeterami?
O$iek
Jaki to modem? Najprościej pewnie będzie kupić AP z możliwością podpięcia anten i podpiąć go pod ten modem.
Daiquiri
Co to za urządzenie? Nie łatwiej byłoby wystawić router na zewnątrz pomieszczenia? To może załatwić sprawę wink.gif.
Adi32
Nie jestem teraz pewien co do modelu ale wydaje mi się, że jest to dziadowski CellPipe 7130.

Cytat(O$iek @ 15.09.2013, 11:33:39 ) *
Jaki to modem? Najprościej pewnie będzie kupić AP z możliwością podpięcia anten i podpiąć go pod ten modem.

Możesz rozwinąć?

Cytat(Daiquiri @ 15.09.2013, 11:40:04 ) *
Co to za urządzenie? Nie łatwiej byłoby wystawić router na zewnątrz pomieszczenia? To może załatwić sprawę wink.gif.

Jakby dać modem na korytarz to na pewno byłaby poprawa ale to byłoby co najmniej kłopotliwe...
Ciągnąć kable itd... szef poprosił mnie żeby dowiedział się co kupić.
O$iek
Kupujesz np. coś takiego http://www.ceneo.pl/5182145#tab=spec i pod port LAN modemu, który teraz masz. Nowy router sam się konfiguruje pod dhcp. Jak sygnału wciąż jest mało to tutaj już możesz dokupić zewnętrzną antenę i powinno być ok.
Adi32
Kupiłem dokładnie ten sprzęt.

Podstawowa wada: wszystko po niemiecku i ni cholery nie wiem jak zmienić język lub wgrać softwara w innym języku.
Druga sprawa: router nie wzmacnia obecnej sieci wifi tylko tworzy nową (niezbyt silną).

Ma zaletę: 3 wyjścia antenowe z możliwością wymiany anten i tu moje pytanie:
czy wymiana jednej z tych 3 antenek na silniejsza wzmocni sygnał dostatecznie? Jaka to miałaby być antena?
Czy jeśli ustawie SSID i hasło sieci tak jak było w poprzedniej, a poprzednią sieć wyłączę to urządzenia (drukarki itp) "zaadaptują" się do nowej sieci i nie będę musiał wszystkiego przeinstalowywać?
Posio
Taki sam SSID we wszystkich AP i clienty będą odnajdywać tego, który aktualnie daje najlepszy sygnał. Zmień tylko przydział adresów, żeby nie było problemów . Na jednym daj zakres np do 100 na 2gim 101-200
Adi32
Mam jeszcze prośbę... moglibyście polecić jakąś antenkę do tego routera? (On ma 3 wyjścia antenowe ale chyba wystarczy dać jedną dobrą? Czy muszę kupić 3 lepsze anteny?)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.