Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak odczytać wartość wszystkich plików .txt z folderu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kubszton
Witam
Mam 2 problemy, mianowicie:
1. Jak w temacie czego użyć aby móc odczytać wartość wszystkich plików .txt z folderu?

2.Jak uzyskać login użytkownika który jest zalogowany i używa danego skryptu?

Z góry dzięki za odpowiedź.
nospor
ad1) Wylistowac zawartosc katalogu (pelno tego w necie i manualu) po czym wczytac kazdy plik?
ad2) Ale o co chodzi?

com
http://www.programuj.com/artykuly/www/plikiphp.php google nie gryzie, co do punktu 2 to sadze że chodzi o flock() wink.gif
kubszton
Dzeki za odpowiedź

A w 2 chodzilo mi o to:
Jest taka sytuacja użytkownik jest zalogowany czyli jest w sesji i uzywa załóżmy że skryptu do wysyłania emaila i ja chce znac jego nick.( a najlepiej wszystkie jego dane z bazy).
com
baza danych na plikach?
kubszton
Nie, mam baze mysql i napisany do tego skrypt logowania tylko chce rozpoznac uzytkownika ktory uzywa danego skryptu na stronie.

A co do punktu 1 to chodzi mi o to:
Mam w danym folderze mam 3 pliki txt. Am je juz wylistowane ale chcialbym aby po kliknieciu n jeden z nic zostal on wyswietlony.
Pyton_000
file_get_contents i htmlentities
kubszton
Dziekuje na odpowidx na 2 punkt lec htnlentities mnie nie zadowala.

chodzi mi o to żeby wylistować pliki txt znajdujące sie w folderze a następnie po kliknięciu w któryś z nich jest on wyświetlany.
nospor
Jak wylistowac pliki dostales juz odpowiedz. Zrob wiec to listowanie a przejdziemy dalej
kubszton
Juz am zrobione wylistowanie za pomoc opendir() ale teraz jak zrobic zeby po kliknieciu otwieralo dany llik txt?
Turson
Link do pliku/includujesz gdzie chcesz.
em1X
  1. function pobierzPliki($folder, $rozszerzenie)
  2. {
  3. $pliki=glob(sprintf('%s/*.%s', $folder, $rozszerzenie));
  4. $lista=array();
  5.  
  6. foreach ($pliki as $plik) {
  7. $lista[] = $plik;
  8. }
  9.  
  10. return $lista;
  11. }
  12.  
  13. $pliki=pobierzPliki('twojfolder/z/plikami', 'txt');
  14. foreach ($pliki as $plik) {
  15. $nazwaPliku=htmlentities(basename($plik), ENT_QUOTES);
  16. echo sprintf('<a href="%1$s">%1$s</a><br/>', $nazwaPliku);
  17. }

Nie znam ścieżki wykonywania Twojego skryptu, link w takiej postaci prawdopodobnie nie zadziała, ale idea chyba jest jasna.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.