Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP - projekty do cv
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
opti
Witajcie, to jest mój pierwszy post na forum. Chciałbym zapytać o projekty php które mogę samemu zrobić, a które można pokazać w cv jako portfolio. Niektórzy pracodawcy wymagają próbki swoich prac w portfolio. Problem tylko - co to takiego mogłoby być? Znam HTML/CSS, podstawy baz danych, a teraz kończę przerabiać kurs PHP. Czy np. wykonanie własnego bloga może już zostać wpisane do cv?
com
stworzyłeś już jakiś projekt? bo przecież, każdy kto zaczyna jako Freelancer, buduje sobie swoje własne portfolio na bazie indywidualnych projektów(zlecenia) które zrealizował, wiec wpisujesz tam to co stworzyłeś... tak naprawdę to pytanie nie ma sensu... co to wgl znaczy wykonanie własnego bloga wdg Ciebie?
opti
Niestety, jeszcze nigdzie nie pracowałem i nie miałem żadnych zleceń. Jak w takim przypadku zacząć?

A co do bloga to robię coś co wyglądem przypomina blogspota, jest system rejestracji userów, pisania komentarzy, itp.
com
Skoro nabierasz doświadczenia, to zapewne musisz przez jakiś czas działać na własna rękę, wiec szukasz po forach, internecie, osób które zlecają wykonanie jakiegoś projektu/pocięcie layoutu itd, no i odpowiadasz na ich ofertę ... bo jest nikła szansa że ktoś do Ciebie sam trafi, tym bardziej że nie masz jeszcze portfolio... no to jak najbardziej po ukończeniu możesz wrzucić w Portfolio, ale to za mało, żeby szukać szczęścia w jakiś firmach, musisz parę dobrych projektów zrealizować a potem o ile będziesz na tyle ambitny i uzdolniony możesz pomyśleć o pracy dla jakiejś większej firmy smile.gif
Daiquiri
Opti, nie uważasz, że w chwili obecnej nie masz jeszcze dostatecznej wiedzy, żeby wykonywać zlecenia? Podstawy baz danych + przerobiony kurs to trochę mało.

W swoim CV możesz zamieścić co tylko chcesz - przecież jest Twoje smile.gif. Napisanie skryptu czy małej aplikacji to fajny pomysł na sprawdzenie się w praktyce. Jak skończysz, możesz swoje dzieło wrzucić do działu "Oceny" i zobaczyć co sądzą o nim inni. Jeżeli masz czas i możliwości możesz pomyśleć o stażu (chyba, że taka opcja wchodzi w grę jedynie w wakacje). W ten sposób będziesz mógł realnie ocenić swoje umiejętności i mieć parę linijek więcej w CV.

PS. Nie wiem Com, co jest złego we wrzucaniu własnych realizacji w CV. Taka sama jak każda inna - można ją obejrzeć online i ocenić.
pyro
Jeżeli chcesz się zająć tym zawodowo, to musi to wynikać wyłącznie z pasji. Zacznij od pisania projektów open-source, klas, itp.
opti
Cytat
Napisanie skryptu czy małej aplikacji to fajny pomysł na sprawdzenie się w praktyce.

Ale co taki skrypt miałby robić? O jakiej aplikacji myślisz?
Daiquiri
Opti, jakiejkolwiek smile.gif. Napisz coś co jest potrzebne (Tobie lub innym), albo rozwiń istniejący pomysł. Nospor ma u siebie kilka projektów wrzuconych - zawsze możesz dodać coś w tym guście smile.gif.
com
Cytat(Daiquiri @ 25.09.2013, 08:12:27 ) *
PS. Nie wiem Com, co jest złego we wrzucaniu własnych realizacji w CV. Taka sama jak każda inna - można ją obejrzeć online i ocenić.

Daiquiri a gdzie ja napisałem, że jest w tym coś złego... w pełni się zgadzam z Tobą, nawet co do tej reszty która napisałaś, ale takich amatorów to tu jest coraz więcej, wiec uznałem, że nie bd podważał kompetencji, żeby chłopaka nie zrazić...

btw przecież napisałem tak

Cytat(com)
no to jak najbardziej po ukończeniu możesz wrzucić w Portfolio, ale to za mało, żeby szukać szczęścia w jakiś firmach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.