Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Lenovo SL510 - wyłącza się zaraz po włączeniu
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
freemp3
Witam.
Dwa dni temu z nieznanych mi powodów laptop zaczął się wyłączać kilka sekund po włączeniu. Co dziwne, nie da sie go włączyć przyciskiem zasilania, tylko włącza się zamoistnie jeśli podepnie się do niego ładowarke lub włoży baterie. Oba problemy wystąpiły w tym samym momencie. Rozebrałem go, wyczyściłem przycisk zasilania, ale niestety nie pomogło.
Czy ktoś może spotkał się z takim problemem lub wie co to może być? Opłaca się go naprawiać?
buliq
reset BIOS,
brak RAM (nie jest dociśnięty)
słaba bateria BIOS
czujnik temperatury procesora,

laptop się wyłącza czy wyłącza się matryca?
freemp3
1. Da się jakoś sprzętowo zresetować? Wyłącza się po maks 5 sek więc nie da rady wejść do biosu
2. Dociśnięte są, nie były w ogóle ruszane. Gdyby to było to prawdopodobnie by piszczał, zamiast ot tak sie wyłączać.
3. Słaba bateria raczej nie będzie powodować samoistnego włączania smile.gif
4. j.w
5. Wyłącza się cały laptop, tak jak by mu odciąć zasilanie. Wciskanie przycisku zasilania nic nie daje. Trzeba albo ponownie włożyć baterie, albo ładowarkę.

Jakoś trochę ponad rok temu zalałem go troche i woda dostała się do przcisku zasilania. Co prawda rozebrałem go od razu i wyczyściłem co trzeba, ale może coś tam zaczeło korodować i zrobiło się zwarcie?
buliq
1. Wyjmij baterię BIOS i poczekaj do 5 minut (albo zewrzyj styki, ale możliwe uszkodzenia nie są moją winą smile.gif)
3. Bardzo możliwe, ze w momencie podłączenia zasilania bateria się "ładuje" i pozwala na start. Bateria od BIOS powoduje różne problemy, więc system może się uruchamiać bez daty ale może się również nie uruchamiać bo nie wykrył np dysku.
To czy bateria "padła" sprawdzisz np miernikiem.

To czy wchodzi korozja sprawdzisz tylko rozbierając go na części pierwsze.
freemp3
Ok, spróbuje tak jak radzisz, zobaczymy co będzie.

Cytat
To czy wchodzi korozja sprawdzisz tylko rozbierając go na części pierwsze.

Rozebrałem go do płytyki znajdującej się pod przyciskiem zasilania i nic szczególnego nie widziałem. Jeszcze można spróbować odpiąć tasiemke od tego panelu i zobaczyć czy też będą takie cuda.
buliq
Myślę że za mało go rozebrałeś, tak jak mówię pewność możesz mieć po wyjęciu wszystkich płytek. Chociaż w sumie, to pewności nie ma nigdy. Drogą eliminacji mógłbyś sprawdzić która taśma, który układ, ale to za dużo roboty ...
freemp3
Temat do zamknięcia. Laptop postał dwa dni i zaczął działać normalnie smile.gif Co mu było nie mam pojęcia. Pewnie ktoś go zalał i nie chce sie przyznać tongue.gif Grunt, że działa smile.gif
Vikt00r
Dalej dziala? Mi to wyglada na jakies uszkodzenie plyty glownej, wiec zalanie calkiem mozliwe:> Opowiedz jak tam, bo jestem ciekawy:>
freemp3
Działa dalej bez problemu. Możliwe, że gdzieś pojawiło się zwarcie na przycisku zasilania po porzednim zalaniu, nie wiem. Tak jak pisałem postał dwa dni i działa.
jeanettevogt
Miałam taką samą sytuację spowodowaną przepaleniem czegoś w środku ponieważ jak synek był mniejszy to włączał i wyłączał laptopa non stop z głównego przycisku, w uratowaniu sprzętu pomogli mi w: [CIACH!] ale akurat ja jestem z Warszawy i ten serwis też tak więc nie wiem czy Ci pomogłam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.