Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pomysł na portal - potrzebna Twoja pomoc i opinia
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
humman
Witam,
niestety wśród znajomych mam mało osób, które interesują się startupami dlatego proszę o pomoc na forum.
Myślę, że mógłbym zrobić ciekawy portal ale chciałbym zapobiec sytuacji, że tylko ja tak będę uważał - napracuję się a okaże się, że to nie jest nikomu potrzebne smile.gif

do rzeczy:
patrząc na portal znanylekarz .pl zauważyłem, że ludzie mogą stworzyć profil lekarza, którego jeszcze nie ma w portalu i wystawić mu opinię. Lekarze to osoby publiczne i pewnie dlatego można coś takiego robić bez ich zgody.

Co byś powiedział/ła gdyby w jakimś portalu, ktoś z Twoich znajomych napisał opinię o Tobie, że jesteś dobrym informatykiem, fryzjerką, budowlańcem, nie ważne kim ważne, że wystawiłby Ci opinię. Czy byłbyś/byłabyś mu wdzięczny/a za to? Dodatkowo taka opinia byłaby upubliczniona na jego Fejsie.

Super jeśli po znajomości można będzie zarobić na takich poleceniach, prawda?

Czy Ty mając taką możliwość publikowałbyś/publikowałabyś informacje o swoich znajomych typu: "mój znajomy Maciek z Gdańska jest znakomitym mechanikiem i polecam jego usługi - zainteresowanym mogę dać kontakt do Maćka."

Proszę o wasze opinie na temat tego pomysłu.
pyro
Portalów z opiniami jest już multum. Dobrze, że zapytałeś wink.gif
humman
to prawda pyro ale myślę o czymś nieco innym - szukam rozwiązania na często powtarzającą się sytuację:
1. szukam mechanika - pytam znajomych czy mogą kogos polecić
2. szukam specjalisty do remontu mieszkania - pytam znajomych czy mogą kogoś polecić
3. chcę zrobić stronę www - pytam znajomego czy może mi dać kontakt do swojego znajomego, ktory pracuje w firmie tworzącej strony.
itd.

a gdyby było miejsce gdzie mogę sprawdzić czy ktoś z moich znajomych polecił uslugi swojego znajomego i ja szukam takiego specjalisty i w latwy sposób mogę się skontaktować z tą osobą przez mojego znajomego.
pyro
Jak to ma być coś typu "opinie przez znajomych" to i tak skończy na niczym, bo nie wszyscy znajomi będą tam mieć konto, więc i tak będziesz po nich dzwonił. Poza tym tego typu rzeczy też jest już multum (np. na Facebooku).
Spawnm
Strona wypełniła by się fikcyjnymi kontami do promowania siebie. Pomysł bez sensu.
humman
Cytat(Spawnm @ 27.09.2013, 11:22:03 ) *
Strona wypełniła by się fikcyjnymi kontami do promowania siebie. Pomysł bez sensu.

nie jeśli wszystko opierało by się na znajomych.
Loguję się do serwisu przez facebooka i widzę wpisy tylko moich znajomych, którzy polecają swoich znajomych i bez sensu byłoby promowanie siebie
pyro
Mówisz "logowanie przez Facebooka", a opinie już przez niego można wystawiać na temat właściwie wszystkiego. Więc po co ktoś miałby z jednego serwisu utrudniać sobie życie do dwóch i to jeszcze dużo mniej rozwiniętego z o wiele mniejszą liczbą znajomych?
Spawnm
Tak jak pisze pyro. Zwłaszcza że twój serwis nie pokazywał by wszystkich oponi bo nie wszyscy znajomi by tam byli.
Za lepsze rozwiązanie uznał bym napisanie pytania na własnej ścianie i poczekanie na odpowiedzi znajomych.
humman
Cytat(Spawnm @ 27.09.2013, 11:39:32 ) *
Tak jak pisze pyro. Zwłaszcza że twój serwis nie pokazywał by wszystkich oponi bo nie wszyscy znajomi by tam byli.
Za lepsze rozwiązanie uznał bym napisanie pytania na własnej ścianie i poczekanie na odpowiedzi znajomych.

ale czy to robimy? czy pytamy znajomych na FB o takie rzeczy? malo widzę wpisów, że ktoś kogoś szuka i czeka na polecenia a w życiu wiele rozmów wygląda tak:
"robie remont i będę wymieniał okna" na co znajomy "ooo mój dobry znajomy wstawia okna jak chcesz mogę dać Ci do niego kontakt - jest dobry i tani."

na FB ludzie wykonujący jakieś usługi proszą znajomych aby polubili ich stronę licząc na to, że więcej osób się o nich dowie.
Jednak widoczność takiego wpisu to 1-2 dni potem jest przykryty tonami innych wpisów na wallu.

Czy miejsce, w którym taki wpis by pozostał na dłużej nie jest dobrym pomysłem? Nie potrzebuję obecnie mechanika ale widzę wpis, że ktoś poleca mechanika ale za miesiąc będę go szukał i raczej nie zapamiętam kto kogo polecał a w portalu, w którym widziałbym wszystkie wpisy znajomych mógłbym szybko sprawdzić kto kogo polecał i skontaktować się z tą osobą przez znajomego.
!*!
Cytat
Co byś powiedział/ła gdyby w jakimś portalu, ktoś z Twoich znajomych napisał opinię o Tobie

Podałbym go do sądu za rozprowadzanie moich danych bez zgody. Nie mam FB, NK, TW czy innych. Nic o mnie, beze mnie wink.gif
Poza tym taki serwis byłby zwykłym systemem spamu, do wyciągania danych, jakichkolwiek a sztuczne podbijanie statystyk byłoby normą.
pyro
@humman, sam tak jak wykrzyknik, gwiazdka, wykrzyknik wyżej Facebooka ani innych nie używam, ale pamiętam nie raz (u kolegi na monitorze, itp.) wpisy typu "sprzedaje ktoś alufelgi takie a takie albo zna kogoś kto je tanio sprzedaje?". I wtedy ktoś odpisuje: "ooo, znam takiego a takiego, powiesz że jesteś od Gargulca, to masz 50% zniżki" wink.gif
humman
Cytat(!*! @ 27.09.2013, 12:25:32 ) *
Podałbym go do sądu za rozprowadzanie moich danych bez zgody. Nie mam FB, NK, TW czy innych. Nic o mnie, beze mnie ;)
Poza tym taki serwis byłby zwykłym systemem spamu, do wyciągania danych, jakichkolwiek a sztuczne podbijanie statystyk byłoby normą.

ok a jeśli pozostawimy na moment działania spamerskie - każdy serwis się z tym boryka i jest to problem do rozwiąania ale można z tym poczekać.
Proszę o opinię czy ktoś z Was skorzystał by z takiej możliwości aby polecić usługi swoich znajomych lub samemu poprosić znajomych aby polecili Twoje usługi w takim portalu?
!*!
Cytat(humman @ 27.09.2013, 12:31:37 ) *
ok a jeśli pozostawimy na moment działania spamerskie - każdy serwis się z tym boryka i jest to problem do rozwiąania ale można z tym poczekać.
Proszę o opinię czy ktoś z Was skorzystał by z takiej możliwości aby polecić usługi swoich znajomych lub samemu poprosić znajomych aby polecili Twoje usługi w takim portalu?

Nie. Ponieważ prosty i skuteczny przykład podał pyro wyżej. Szukasz kogoś? Pisz na ścianie, ktoś się odezwie. Poza tym jakbyś to rozwiązał prawnie? Firmy, czy działalności gospodarcze jeszcze przejdą, ale osoby prywatne?
humman
ok pyro i !*!
podany został przykład ogłoszenia sprzedaży a mi chodzi bardziej o usługi.

Piszesz na wallu i widzą to tylko Twoi znajomi i post po kilku godzinach jest przykryty innymi - zasięg wiadomości 100-300 znajomych.
Natomiast jesli wykonujesz usługę i znajomi polecą Twoje usługi w takim portalu automatycznie masz zasięg znajomi+znajomi znajomych czyli np 200x200=40000
Teraz jeśli ktoś ze znajomych Twoich znajomych szuka usługi, którą wykonujesz wchodząc do odpowiedniej kategorii zobaczy, że znajomi polecają Ciebie i możliwe, że będzie chciał się z Tobą skontaktować przez znjomego.

Co teraz o tym myślicie.
!*!
1. Na FB mało kto kontroluje kto jest w "znajomych" i można tam spotkać Kubusia Puchatka.
2. Jak większość dodaje tego grubasa co był uzależniony od miodu, to na rympał będzie dodawać kogokolwiek.
3. Mając kogo popadnie w gronie znajomych, łatwo przejąć kontrole nad Twoim serwisem polecającym.

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Jak chcesz rozwiązać to prawnie. Dlaczego Prosiaczek, miałby polecać kogoś z rzeźni? Może psychopata z tasakiem sobie tego nie życzy? I co wtedy?
humman
Cytat(!*! @ 27.09.2013, 12:47:11 ) *
1. Na FB mało kto kontroluje kto jest w "znajomych" i można tam spotkać Kubusia Puchatka.
2. Jak większość dodaje tego grubasa co był uzależniony od miodu, to na rympał będzie dodawać kogokolwiek.
3. Mając kogo popadnie w gronie znajomych, łatwo przejąć kontrole nad Twoim serwisem polecającym.

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Jak chcesz rozwiązać to prawnie. Dlaczego Prosiaczek, miałby polecać kogoś z rzeźni? Może psychopata z tasakiem sobie tego nie życzy? I co wtedy?

Tak ale jeśli masz w znajomych kubusia puchatka to nie wystawisz mu opinii nawet gdy Ciebie o to poprosi smile.gif bo co jeśli znajomy się do Ciebie odezwie z pytaniem hej widzę, że polecasz usługę .... kubusia puchatka czy rzeczywiście to osoba, którą możesz mi polecić do wykonania ..... ?

Kwestie prawne: myslałem o tym i jedyne co mi przychodzi do głowy to dwa przypadki:
1. znajomy zgadza się na publikację bo sam Cię o to poprosił wtedy możesz podać link do jego profilu, facebooka, dane kontaktowe itp.
2. chcesz polecić usługi znajomego więc piszesz "mój kolega Maciek .... zainteresowanym mogę dac kontakt." - czyli bez podawania danych osobowych.
!*!
Cytat(humman @ 27.09.2013, 12:53:16 ) *
Tak ale jeśli masz w znajomych kubusia puchatka to nie wystawisz mu opinii nawet gdy Ciebie o to poprosi :) bo co jeśli znajomy się do Ciebie odezwie z pytaniem hej widzę, że polecasz usługę .... kubusia puchatka czy rzeczywiście to osoba, którą możesz mi polecić do wykonania ..... ?

Kwestie prawne: myslałem o tym i jedyne co mi przychodzi do głowy to dwa przypadki:
1. znajomy zgadza się na publikację bo sam Cię o to poprosił wtedy możesz podać link do jego profilu, facebooka, dane kontaktowe itp.
2. chcesz polecić usługi znajomego więc piszesz "mój kolega Maciek .... zainteresowanym mogę dac kontakt." - czyli bez podawania danych osobowych.

Już ustrzeliłem ten wątek. Podatność na manipulacje jest bardzo duża. Będąc Twoim znajomym mogę polecać kogo chce i w jakiej ilości.

Jak chcesz próbuj i zrób ten serwis czy tam wtyczkę do FB, ludzie są dość głupi i może to łykną.
humman
Cytat(!*! @ 27.09.2013, 12:57:22 ) *
Już ustrzeliłem ten wątek. Podatność na manipulacje jest bardzo duża. Będąc Twoim znajomym mogę polecać kogo chce i w jakiej ilości.

Jak chcesz próbuj i zrób ten serwis czy tam wtyczkę do FB, ludzie są dość głupi i może to łykną.

ok będąc znajomymi na takim portalu widzę Twoje wpisy i odezwę sie do Ciebie z pytaniem "hej daj mi dane do tego mechanika, którego polecasz w portalu bo mam problem z autem". Co odpowiesz? Poleciłem te usługi ale nie znam tej osoby smile.gif czy specjalnie będziesz chcial mnie w coś wkręcić? Jeśli mnie przekręcisz skasuję Cię ze znajomych i nigdy nie skorzystam z Twoich poleceń smile.gif
!*!
Szukasz mechanika, znam jakiegoś mechanika. Tysiące moich znajomych zna tego mechanika, pomimo że nie są moimi znajomymi, sam stworzyłem te fikcyjne konta. Dzięki nim, statystyki tego mechanika są podbite. Już rozumiesz?
Jak zrobisz ograniczenie, jeden znajomy, jedno polecenie, to będzie to dość głupie, bo na cholerę mi wiedza o mechaniku u Kowalskiego. Szybciej napisze, że go szukam na ścianie.
Daiquiri
Zasadnicze pytanie: czy oceniać mają moi znajomi czy znajomi mechanika Maćka? Bo o ile przydatność poleceń moich znajomych potrafię ocenić, tak polecenia znajomych mechanika... są dla mnie mało wartościowe. Co mi po tym, że poleca go szwagier i teściowa ;-). Poza tym, nie wiem jak wy, ale ja na bieżąco dopytuję o polecenie, bo co mi po tym, że 3 lata temu ktoś polecił tego mechanika.

Pomysł sam w sobie nie jest zły, osobiście zawsze sprawdzam opinie innych o produktach czy usługach. Obawiam się, że problemem staną się nierzetelne opinie, które dobijają całą ideę polecenia. Jeżeli robiąc zakupy w sklepie mam świadomość, że dany produkt oceniły jedynie osoby, które dokonały zakupu - jestem skłonna w jakimś stopniu im zawierzyć.
humman
Cytat(!*! @ 27.09.2013, 13:08:30 ) *
Szukasz mechanika, znam jakiegoś mechanika. Tysiące moich znajomych zna tego mechanika, pomimo że nie są moimi znajomymi, sam stworzyłem te fikcyjne konta. Dzięki nim, statystyki tego mechanika są podbite. Już rozumiesz?
Jak zrobisz ograniczenie, jeden znajomy, jedno polecenie, to będzie to dość głupie, bo na cholerę mi wiedza o mechaniku u Kowalskiego. Szybciej napisze, że go szukam na ścianie.

rozumiem i widzę z tego rozwiązanie - portal ma służyć jako informacja o dostępnych opcjach.
Jesli szukam mechanika to mogę:
1. wejsć w google i zacząć szukać - mogę znaleźć fikcyjne opinie i zostanę oszukany
2. sprawdzić czy wśród znajomych moich znjomych jest mechanik z mojego miasta i wtedy zapytać znajomego co o nim myśli i skorzsytać z usługi lub nie - znajomy może mnie polecić dzięki czemu teoretycznie mogę myśleć, że usługa zostanie lepiej wykonana lub taniej.

w obu przypadkach mogę zostać oszukany ale nie ma złotego srodka. Rozwiazanie, ktore opisałem jest mozliwością z ktorej można skorzsytać.

Cytat(Daiquiri @ 27.09.2013, 13:16:26 ) *
Zasadnicze pytanie: czy oceniać mają moi znajomi czy znajomi mechanika Maćka? Bo o ile przydatność poleceń moich znajomych potrafię ocenić, tak polecenia znajomych mechanika... są dla mnie mało wartościowe. Co mi po tym, że poleca go szwagier i teściowa ;-). Poza tym, nie wiem jak wy, ale ja na bieżąco dopytuję o polecenie, bo co mi po tym, że 3 lata temu ktoś polecił tego mechanika.

Pomysł sam w sobie nie jest zły, osobiście zawsze sprawdzam opinie innych o produktach czy usługach. Obawiam się, że problemem staną się nierzetelne opinie, które dobijają całą ideę polecenia. Jeżeli robiąc zakupy w sklepie mam świadomość, że dany produkt oceniły jedynie osoby, które dokonały zakupu - jestem skłonna w jakimś stopniu im zawierzyć.

Nie ocenamy a polecamy i usługę Maćka polecają znajomi Maćka. Jeśli wśród znajomych Maćka jest mój znajomy i on poleca Maćka wtedy ja widzę jego wpis i mogę zapytać znajomego co myśli o Maćku i czy może nas umówić lub podpytać za ile mi zrobi uslugę itp.

"Poza tym, nie wiem jak wy, ale ja na bieżąco dopytuję o polecenie, bo co mi po tym, że 3 lata temu ktoś polecił tego mechanika. "
- można zapytać znajomego, który dodał wpis z poleceniem czy ta osoba jest ok. Portal pokazałby Ci polecanych mechaników przez Twoich znajomych dzięki temu nie musisz szukać w google - w google znajdziesz mechanika ale czy opinie na jego temat będą wiarygodniejsze niż opinia Twojego znajomego? Nawet jeśli znajomy nie skorzystał z usługi to może powiedzieć coś na temat tej osoby i umowić na spotkanie przez co można myśleć, że usługa po znajomości zostanie lepiej wykonana smile.gif

Czy się z tym zgodzisz?
!*!
- opinii w google będzie więcej, chociażby negatywnych, w swoim systemie nie masz takiej możliwości co ułatwia oszustwo ;)
- nadal nie zrozumiałeś, dodajesz do tego systemu informacje o hydrauliku, Twój znajomy po czasie szuka hydraulika, mając 4k znajomych na liście i połowa z nich poleca hydraulika, system się sypie... Zrobisz ocenianie z punktacją? System się sypie, bo można to obejść.

Rozumiem Twój punkt widzenia i założenia jakie przy tym są, ALE sfałszowanie takich poleceń jest prostsze niż napisanie takiego serwisu, więc z czego będziesz czerpał informacje? FB to nie sklep, gdzie dopiero po zakupie masz możliwość ocenienia produktu.

Przy założeniu "znajdź mi hydraulika którego polecają moi znajomi" nie ma punktu odniesienia. I dlatego pomysł leży.
humman
Cytat(!*! @ 27.09.2013, 13:44:53 ) *
- opinii w google będzie więcej, chociażby negatywnych, w swoim systemie nie masz takiej możliwości co ułatwia oszustwo ;)
- nadal nie zrozumiałeś, dodajesz do tego systemu informacje o hydrauliku, Twój znajomy po czasie szuka hydraulika, mając 4k znajomych na liście i połowa z nich poleca hydraulika, system się sypie... Zrobisz ocenianie z punktacją? System się sypie, bo można to obejść.

Rozumiem Twój punkt widzenia i założenia jakie przy tym są, ALE sfałszowanie takich poleceń jest prostsze niż napisanie takiego serwisu, więc z czego będziesz czerpał informacje? FB to nie sklep, gdzie dopiero po zakupie masz możliwość ocenienia produktu.

Przy założeniu "znajdź mi hydraulika którego polecają moi znajomi" nie ma punktu odniesienia. I dlatego pomysł leży.

Na znanylekarz .pl również jest możliwość dodania fikcyjnych opinii a mimo to 2mln ludzi korzysta z tego portalu.
Fakt negatywnych opinii raczej nie będzie skoro wszystko będzie opierało się na sieci znajomych.
Skoro system opinni będzie niewiarygodny to czy jest sens tworzenia portalu tylko po to aby slużyl jako informacja, że nasi znajomi mają znajomych z rożnych branż i gdy będę szukał mechanika to będę mógl wejść na taki portal i skontaktować się przez znajomego z mechanikiem, którego mój znajomy po prostu zna (niekoniecznie korzystal z jego usług)?
Daiquiri
Jeżeli chodzi o polecenie, to dla mnie liczą się tylko moi znajomi lub osoby, które uznaję za kompetentne. Oszukanym możemy być zawsze - nawet "prawdziwe" polecenie nie zmieni tego stanu rzeczy - znajomi nie odpowiadają przecież za to, że dany fachowiec akurat od dwóch miesięcy chleje na umór. Niemniej jednak, jeżeli portal ma "służyć jako informacja o dostępnych opcjach" to traci cały swój urok smile.gif. Kluczowym aspektem, przynajmniej w moim mniemaniu, jest atrakcyjność polecenia, a nie posiadanie "opcji". Pytanie brzmi jak to zorganizować, żeby zminimalizować możliwości manipulacji.

Co ciekawe, z portalu o tym charakterze chętnie skorzystam w przypadku... gdy moi znajomi nie będą mieli fachowca do polecenia. Wtedy i tak podejmuję "ryzyko" szukania wśród nieznanych fachowców, wiec nic nie tracę przeglądając polecenia innych.

Swoją drogą polecenie jest formą oceny - z tym, że pozytywnej.
humman
Cytat(Daiquiri @ 27.09.2013, 14:16:46 ) *
Jeżeli chodzi o polecenie, to dla mnie liczą się tylko moi znajomi lub osoby, które uznaję za kompetentne. Oszukanym możemy być zawsze - nawet "prawdziwe" polecenie nie zmieni tego stanu rzeczy - znajomi nie odpowiadają przecież za to, że dany fachowiec akurat od dwóch miesięcy chleje na umór. Niemniej jednak, jeżeli portal ma "służyć jako informacja o dostępnych opcjach" to traci cały swój urok smile.gif. Kluczowym aspektem, przynajmniej w moim mniemaniu, jest atrakcyjność polecenia, a nie posiadanie "opcji". Pytanie brzmi jak to zorganizować, żeby zminimalizować możliwości manipulacji.

Co ciekawe, z portalu o tym charakterze chętnie skorzystam w przypadku... gdy moi znajomi nie będą mieli fachowca do polecenia. Wtedy i tak podejmuję "ryzyko" szukania wśród nieznanych fachowców, wiec nic nie tracę przeglądając polecenia innych.

Swoją drogą polecenie jest formą oceny - z tym, że pozytywnej.

hmm to może samą mairą wiarygodności będzie po prostu treść polecenia? Jeśli znajomy prosi mnie o polecenie ale nie specjalnie lubię tą osobę to dodam wpis ale nie będzie on super rozbudowany. Co innego gdy skorzystam z uslugi znajomego wtedy naprawdę będę sam chciał mu pomóc i wstawię super rozbudowany wpis z poleceniem.
Tak jak na allegro często usługa jest średnio wykonana ale wymieniamy się pozytywami.
Szukając mechanika mam do dyspozycji np 3-5 poleceń znajomych - wystarczy je przeczytać aby uznać, która jest pisana od niechcenia a na którą mogę przystać i skontaktować się po więcej informacji.
Daiquiri
Allegro też ma swoje problemy - jednym z nich jest właśnie obawa kupujących przed otrzymaniem negatywa - mimo, iż ze swojego obowiązku wywiązali się całkowicie. Dobrym pytaniem jest fakt, czy komukolwiek będzie się chciało kogoś polecać smile.gif.

Co do miary wiarygodności - to niewątpliwie rozsądnie rozbudowane polecenie jest bardziej wiarygodne - bo "wszystko ok, polecam" nic mi nie mówi smile.gif.
Damonsson
Odpowiedz mi na jedno pytanie.

Robię remont, piszę na tablicy na fb czy ktoś zna dobrego malarza, ktoś mi odpisuje.

Robię remont, zakładam konto na jakimś portalu, loguję się przez FB, wypełniam mnóstwo zbędnych pól, może ktoś też tam ma akurat konto i mi odpisze. Jak często będę potrzebował tego konta na tym portalu, może raz, 2 razy w roku.

Co jest lepsze/szybsze?

przedstaw jakieś zalety Twojego rozwiązania.
humman
Cytat(Damonsson @ 27.09.2013, 14:38:37 ) *
Odpowiedz mi na jedno pytanie.

Robię remont, piszę na tablicy na fb czy ktoś zna dobrego malarza, ktoś mi odpisuje.

Robię remont, zakładam konto na jakimś portalu, loguję się przez FB, wypełniam mnóstwo zbędnych pól, może ktoś też tam ma akurat konto i mi odpisze. Jak często będę potrzebował tego konta na tym portalu, może raz, 2 razy w roku.

Co jest lepsze/szybsze?

przedstaw jakieś zalety Twojego rozwiązania.

zasięg
- publikując na FB wpis widzą Twoi znajomi 100-300 osób, malo kto udostępni wpis na swoim wallu a nawet jeśli to taki wpis w ciagu kilku godzin spada tak nisko, że już nikt do niego nie dotrze.
- otrzymując polecenie od znajomych 100-300 zasięg zwiększa się do przykład: 200x200 = 40 000 osób, które są znajomymi Twoich znajomych.

Problem jest taki czy osoba wykonująca usługę namówi swoich znajomych aby polecili usługę w portalu.
Problem 2 czy ludzie będę chcieli i potrafili skorzsytać z takiego portalu smile.gif
gitbejbe
przeczytałem tylko do penego momentu, tak więc czegoś moge nie wiedzieć.

Pierwsze co mi nasuneło sie na myśl po przeczytaniu tych niektórych "przeciwko ", że ten portal nie byłby głupi gdyby dorobić do niego pewną nieglupią funkcjopnalność.

Wydaje mi sie ze pomysł dobry i jak prawdziwy samarytanin oddam go Tobie za darmola : ) Ewentualnie jak Ci wypali to Cię znajde a wtedy stawiasz krate whisky

Polecanie mogłopby być fajne, ale wchodzac na taką stronę chciałbym miec odrazu na tacy osobe którą szukam - i to najlepszą.

Dlatego polecanie zostawiłbym na 2 plan - jako dodatek do całego mechanizmu, a stworzyl poprostu zaawansowaną wyszukiwarkę, gdzie wpisuje sobie miasto i profesje. nastepnie wyskakuje mi lista tych polecanych osob wraz z najwieksza iloscia zrealizowanych pozytywnie zlecen - te punkty byłyby nadawane podobnie jak np w allegro. To wszystklo oczywscie wymaga idealnie pieknego i minimalistycznego wyglądu i z pewnością wypali ; ) Słowami zakonczenia, wchodze na strone, wpisuje 2 słowa i mam najlepsze rozwiązanie na tacy <- złoty srodek w internecie. A te polecanie polegałoby bardziej na wypromowniu sie na Twojej stronie.
humman
Cytat(gitbejbe @ 27.09.2013, 14:48:37 ) *
wchodze na strone, wpisuje 2 słowa i mam najlepsze rozwiązanie na tacy <- złoty srodek w internecie.

to jest genialne co napisałeś - proste i genialne, na pewno się przyda nie tylko przy tym projekcie smile.gif
gitbejbe
tylko pamiętaj ! jak najmniej treści/bajerów... prosta do przesady funkcjonalność i naparwde minimalistyczny ładny wygląd : ) Funkcjonalność przedstawiaj w obrazkach, jak najmniej treści - nikt i tak tego nie czyta a obrazek trafi w oczy 1000 razy skuteczniej. Ja sam nie raz chce popełniąc te błędy pisząc jakiś projekt. Myśle sobie, o taki mechanizm byłby fajny - choć tak naparwde byłby fajny raczej tylko dla mnie jako programisty, a mało albo w ogole nie przydatny dla zwykłego użytkownika. Nie ma sensu zawalć stony bajerami, ludzie chcą teraz jak najszybciej dotrzec do informacji, mieć wszystko na jednej stronie a nie przechodzić pomiedzy dziesiątkami linków. Tak właśnie będzie wyglądał nowoczesny internet : )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.