Cytat(!*! @ 27.09.2013, 13:08:30 )

Szukasz mechanika, znam jakiegoś mechanika. Tysiące moich znajomych zna tego mechanika, pomimo że nie są moimi znajomymi, sam stworzyłem te fikcyjne konta. Dzięki nim, statystyki tego mechanika są podbite. Już rozumiesz?
Jak zrobisz ograniczenie, jeden znajomy, jedno polecenie, to będzie to dość głupie, bo na cholerę mi wiedza o mechaniku u Kowalskiego. Szybciej napisze, że go szukam na ścianie.
rozumiem i widzę z tego rozwiązanie - portal ma służyć jako informacja o dostępnych opcjach.
Jesli szukam mechanika to mogę:
1. wejsć w google i zacząć szukać - mogę znaleźć fikcyjne opinie i zostanę oszukany
2. sprawdzić czy wśród znajomych moich znjomych jest mechanik z mojego miasta i wtedy zapytać znajomego co o nim myśli i skorzsytać z usługi lub nie - znajomy może mnie polecić dzięki czemu teoretycznie mogę myśleć, że usługa zostanie lepiej wykonana lub taniej.
w obu przypadkach mogę zostać oszukany ale nie ma złotego srodka. Rozwiazanie, ktore opisałem jest mozliwością z ktorej można skorzsytać.
Cytat(Daiquiri @ 27.09.2013, 13:16:26 )

Zasadnicze pytanie: czy oceniać mają moi znajomi czy znajomi mechanika Maćka? Bo o ile przydatność poleceń moich znajomych potrafię ocenić, tak polecenia znajomych mechanika... są dla mnie mało wartościowe. Co mi po tym, że poleca go szwagier i teściowa ;-). Poza tym, nie wiem jak wy, ale ja na bieżąco dopytuję o polecenie, bo co mi po tym, że 3 lata temu ktoś polecił tego mechanika.
Pomysł sam w sobie nie jest zły, osobiście zawsze sprawdzam opinie innych o produktach czy usługach. Obawiam się, że problemem staną się nierzetelne opinie, które dobijają całą ideę polecenia. Jeżeli robiąc zakupy w sklepie mam świadomość, że dany produkt oceniły jedynie osoby, które dokonały zakupu - jestem skłonna w jakimś stopniu im zawierzyć.
Nie ocenamy a polecamy i usługę Maćka polecają znajomi Maćka. Jeśli wśród znajomych Maćka jest mój znajomy i on poleca Maćka wtedy ja widzę jego wpis i mogę zapytać znajomego co myśli o Maćku i czy może nas umówić lub podpytać za ile mi zrobi uslugę itp.
"Poza tym, nie wiem jak wy, ale ja na bieżąco dopytuję o polecenie, bo co mi po tym, że 3 lata temu ktoś polecił tego mechanika. "
- można zapytać znajomego, który dodał wpis z poleceniem czy ta osoba jest ok. Portal pokazałby Ci polecanych mechaników przez Twoich znajomych dzięki temu nie musisz szukać w google - w google znajdziesz mechanika ale czy opinie na jego temat będą wiarygodniejsze niż opinia Twojego znajomego? Nawet jeśli znajomy nie skorzystał z usługi to może powiedzieć coś na temat tej osoby i umowić na spotkanie przez co można myśleć, że usługa po znajomości zostanie lepiej wykonana

Czy się z tym zgodzisz?