pionas
28.09.2013, 16:39:04
Cześć,
mam pewien problem.
Gdy ktoś wejdzie na stronę daję +1 view, gdy kliknie w artykuł daję +1 click.
Obecnie gdy ktoś chce obejrzeć statystyki o danym artykule ma je z pierwszej ręki (każda zmiana click i view jest od razu widoczna), ale przy dużej ilości wyświetleń i zapytań trochę to spowalnia bazę.
I teraz pytanie - jak Wy radzicie sobie z prowadzeniem statystyk?
Tworzycie tabelę pomocniczą, która zapisuje wszystko (np. ID artykulu, rodzaj (kliknięcie/wyświetlenie), rozbudowane np. o IP użytkownika lub inne dodatkowe pola) czy pokazujecie statystyki na bieżąco, czy cache'ujecie zapytanie do bazy i np. co 1h je odświeżacie?
em1X
28.09.2013, 17:11:56
Ja nie wymyślam koła jeszcze raz, korzystam z Google Analytics i nie mam żadnych problemów.
pionas
28.09.2013, 17:23:43
Chodzi mi o wewnętrzne statystyki, tak jak chociażby tutaj na forum co są przy każdym wątków (ilość odpowiedzi, ilość wyświetleń).
Też uzywam GA
em1X
28.09.2013, 17:25:55
Z czym masz problem? Czytałeś kiedyś o "premature optimization"? Po co ktoś miałby widzieć ile razy oglądano jakiś post? Dla mnie, osobiście, wydaje się to jakimś zboczeniem i zupełnie nieprzydatnym bajerem.
pionas
28.09.2013, 20:07:32
nie słyszałem o "premature optimization", czasami jest to potrzebne, chociażby przy ustawionym limicie wyświetleń artykułu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.