Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapamiętanie wartości pola tekstowego do zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MattG
Witam!

Stawiam sklep na module Quick.Cart i napotkałem taki oto problem. Stworzyłem przy produktach w koszyku pola tekstowe. Chciałbym aby po uzupełnieniu pola tekstowego zapamiętywało teskt do zmiennej: $aData['sField3'].

Tylko teraz mam dwa buttony:

1. Zapisz, który przelicza po zmianie ilości produktów w polu tekstowym

2. Złóż zamówienie-> który wysyła zamówienie.

Jak należałoby to zrobić aby, któryś z tych buttonów spowodował zapamiętanie pól tekstowych do zmiennych. Ewentualnie w grę wchodzi stworzenie nowego buttonu.

Przykładowo podaję pole tekstowe do wpisywania ilości:

Kod
           <label for="quantity'.$aData['iProduct'].'">'.$lang['Quantity'].'</label><input type="text" name="aProducts['.$aData['iProduct'].']" value="'.$aData['iQuantity'].'" size="3" maxlength="4" class="input" id="quantity'.$aData['iProduct'].'" alt="int" />

Największy problem mam z buttonami, gdyż nie wiem na jakiej zasadzie one działają.

Zamieszczę przykładowy kod:

Kod
<tr class="buttons">
                <td id="save">
                  <input type="submit" name="sRemember" value="<?php echo $lang['Remember_basket']; ?>" class="submit" />
                </td>
                <td colspan="4" class="nextStep">
                  <input type="submit" name="sCheckout" value="<?php echo $lang['Checkout']; ?> &raquo;" class="submit" />
                </td>
              </tr>

Pozdrawiam.
prz3kus
Idzeisz do strony (metody) gdzie wywoływany jest action formularza i przypisujesz sobie zmienne z formularza do jakich tylko danych chcesz więc nie wiem w czym problem.
Jeżeli klikniesz <input type="submit" name="sRemember" value="<?php echo $lang['Remember_basket']; ?>" class="submit" />
zostanie przesłana w formularzu zmienna o nazwie $_POST['sRemember'] (lub $_GET), sprawdzasz czy zmienna istnieje i przepisujesz pole z formularza do swojej zmiennej np. $aData['sField3'] = $_POST['aProducts[costam]'] ;
Jeżeli klikasz sumbita <input type="submit" name="sCheckout" value="<?php echo $lang['Checkout']; ?> ?" class="submit" />
rozpoznasz go po zmiennej $_POST['sCheckout']
MattG
Akcja do formularza wysyłającego koszyk wygląda tak:

Kod
    if( isset( $_POST['sCheckout'] ) && !empty( $config['order_page'] ) && isset( $oPage->aPages[$config['order_page']] ) ){
    header( 'Location: '.dirname( $aUrls['sUrl'] ).'/'.$oPage->aPages[$config['order_page']]['sLinkName'] );
    exit;
    }

Wszystko ląduje w zmiennej: $sOrderProducts.

Nie mam pojęcia jak sprawić aby zapamiętało dodatkowo jedno pole mojego inputa z nazwą sComment:

Kod
<input type="submit" name="sComment" value="<?php echo $lang['Komentarz']; ?> &raquo;" class="submit" />

Chcę, aby treść pola również znalazła się w zmiennej $sOrderProducts, która wyświetla szczegóły zamówienia.

Deklaracja zmiennej sOrderProducts wygląda tak:
Kod
$sOrderProducts = $oOrder->listProducts( true );
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.