Zastanawiałem się gdzie umieścić ten wątek bo równie dobrze może być w PHP, PHP > Frameworki (mam pewne rozwiązanie do mojego problemu dzięki formularzom), XML,AJAX.
A mój problem polega na tym, że mam tabelę products i relację do niej 1-wielu do attributes. Użytkownik może dodawać, usuwać, modyfikować atrybuty. Zastanawiam się jak umożliwiać użytkownikowi dodawanie atrybutów:
- czy za pomocą formularza w framework`u stworzyć sobie subForm o nazwie AttributeTemplate i umieścić go po za <form>, tak aby nie zostały przesłane jego dane. Rozwiązanie moim zdaniem jest ok, tylko tworzy niepotrzebny HTML, ale gdy zmienimy coś w formularzu to również ten template nam się zmieni i nie musimy grzebać w JavaScript.
- czy za pomocą JavaScript tworzyć odpowiedni formularz
- za pomocą AJAX pobrać subForm, to rozwiązanie chyba jest najgorsze.
Taki przykładowy subForm wygląda tak:
<div> <input type="hidden" value="1" name="product[attributes][0][id]"/> <input type="hidden" value="1" name="product[attributes][0][idProduct]"/> <input type="hidden" value="width" name="product[attributes][0][name]"/> <input type="hidden" value="100cm" name="product[attributes][0][value]"/> </div>
I taki formularz chciałbym generować dynamicznie, po wciśnięciu przycisku "Dodaj atrybut".
Z góry dzięki za propozycje
Pozdrawiam