Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Strona nie wyświetla tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Siewca040
Witam.

To dosłownie mój pierwszy krok w PHP i już utknąłem w martwym punkcie.

Do postawienia serweru użyłem WebServ.

Zgodnie z zaleceniami użyłem kodu
  1. <html>
  2. <head>
  3. <title>Pierwszy skrypt php</title>
  4. </head>
  5. <body>
  6. <?php
  7. echo "Przykładowy tekst na stronie";
  8. ?>
  9. </body>
  10. </html>

Na początku było wszystko ok
ale niestety w między czasie miałem awarie systemu i musiałem przywrócić windowsa sprzed paru dni.
Wszystko działa bez zarzutu tylko że teraz przy użyciu powyższego kodu na stronie nie pojawia się żaden tekst.
Okno jest zatytułowane właściwie tylko strona jest czysta.
b4rt3kk
Zainstaluj jeszcze raz serwer PHP.
Siewca040
Po przywróceniu systemu musiałem zainstalować jeszcze raz. Mimo to dalej nie działało więc przeinstalowalem jeszcze raz dla 100% pewności i wciąż jest problem.
Mega_88
A czy plik, w któym masz:

1. <html>
  2. <head>
  3. <title>Pierwszy skrypt php</title>
  4. </head>
  5. <body>
  6. <?php
  7. echo "Przykładowy tekst na stronie";
  8. ?>
  9. </body>
  10. </html>

Ma rozszerzenie .html czy .php biggrin.gif questionmark.gif
Siewca040
.php

Dodam że jak usunę w kodzie czynnik php i zamienie to na html to normalnie widać treść strony

Zmiana WebServ na XAMPP taż nie pomogła.
kujol
Spróbuj stworzyć nowy plik php bez htmla i sprawdzić czy działa. Wina musi leżeć gdzieś po stronie serwera, bo plik wygląda jak najbardziej prawidłowo.
Lukasso
Pobierz sobie i zainstaluj WebServ ze strony http://www.webserv.pl/ To automatycznie instalujący się zestaw Apache, php, MySql itd.
Po instalacji uruchamiaj jako administrator.
com
przejrzyj logi wink.gif
Siewca040
Cytat(kujol @ 7.10.2013, 20:53:55 ) *
Spróbuj stworzyć nowy plik php bez htmla i sprawdzić czy działa. Wina musi leżeć gdzieś po stronie serwera, bo plik wygląda jak najbardziej prawidłowo.

Dalej nie widać tekstu

Cytat(Lukasso @ 7.10.2013, 21:03:45 ) *
Pobierz sobie i zainstaluj WebServ ze strony http://www.webserv.pl/ To automatycznie instalujący się zestaw Apache, php, MySql itd.
Po instalacji uruchamiaj jako administrator.

Mimo wielokrotnej reinstalacji tego oraz innego serweru problem nie znikną.

Cytat(com @ 7.10.2013, 21:07:56 ) *
przejrzyj logi wink.gif

Jak przejrzeć logi? I na co zwrócić uwagę?

To wpisaniu tego kodu też karta jest czysta

1. <head>
  2. <title>phpinfo()</title>
  3. </head>
  4. <body>
  5.  
  6. <?
  7. ?>
  8.  
  9. </body>
  10. </html>
tomxx
Spróbuj tak:

1. <?php
  2. ?>

albo tak:

1. <script language="php">
  2. </script>
Siewca040
Cytat(tomxx @ 7.10.2013, 22:05:54 ) *
Spróbuj tak:

1. <?php
  2. ?>

albo tak:

1. <script language="php">
  2. </script>

Niestety ani jedno ani drugie nie pomogło.
com
to może jeszcze <%= , <%, <?= ... no bez jaj wink.gif odpal error log i najwyżej podeślij jak nie wiesz gdzie szukać to tu masz domyśle lokalizacje http://webcache.googleusercontent.com/sear...lient=firefox-a
Siewca040
Na innych przeglądarkach też nie działa.

Dostałem info że może jakieś biblioteki mam wyłączone tylko nie wiem jak to sprawdzić.
com
przecież mówię logi Ci wszystko powiedzą, btw zajrzyj w źródło strony i spr czy nie wpisuje go czasem żywcem jak htmla wink.gif
Siewca040
W źródle strony mam

<html> // to jest na czerwono
<head>
<title>Pierwszy skrypt php</title>
</head>
<body>
<? // czerwono
echo "Przykładowy tekst na stronie"; // czerwono
?> // czerwono
</body>
</html>

Pozostałe komendy na fioletowo

A jak sprawdzić logi? Tylko proszę o wytłumaczenie jak przedszkolakowi. A może żłobek będzie odpowiedniejszy haha.gif
com
to jak wchodzimy w żłobek, to serwer apache i php wgl masz odpalone? smile.gif a domyślne ścieżki do logów dałem w linku nie jestem jasnowidzem nie wiem gdzie masz zainstalowany serwer smile.gif

jak chcesz odpalić skrypt php to musisz przez serwer czyli wklepujesz http://127.0.0.1/nazwapliku.php oczywiście plik nazwapliku to twoja nazwa i musisz mieć go w odpowiednim katalogu wink.gif
Siewca040
Tak serwery odpalone, bez tego wcale nie widzi strony oneeyedsmiley02.png

log z apache2
[Mon Oct 07 22:49:04 2013] [notice] Apache/2.2.22 (Win32) PHP/5.4.10 configured -- resuming normal operations
[Mon Oct 07 22:49:04 2013] [notice] Server built: Feb 13 2012 12:13:59
[Mon Oct 07 22:49:04 2013] [notice] Parent: Created child process 340
[Mon Oct 07 22:49:04 2013] [notice] Child 340: Child process is running
[Mon Oct 07 22:49:04 2013] [notice] Child 340: Acquired the start mutex.
[Mon Oct 07 22:49:04 2013] [notice] Child 340: Starting 64 worker threads.
[Mon Oct 07 22:49:04 2013] [notice] Child 340: Starting thread to listen on port 80.
[Mon Oct 07 22:49:04 2013] [notice] Child 340: Starting thread to listen on port 80.

z czego jeszcze potrzeba?
com
#up

bo najprawdopodobniej odpalasz go poprzez file:// a tam nie odpali Ci skryptu testowałem u siebie i wtedy mam to samo smile.gif
Siewca040
Cytat(com @ 7.10.2013, 22:54:30 ) *
to jak wchodzimy w żłobek, to serwer apache i php wgl masz odpalone? smile.gif a domyślne ścieżki do logów dałem w linku nie jestem jasnowidzem nie wiem gdzie masz zainstalowany serwer smile.gif

jak chcesz odpalić skrypt php to musisz przez serwer czyli wklepujesz http://127.0.0.1/nazwapliku.php oczywiście plik nazwapliku to twoja nazwa i musisz mieć go w odpowiednim katalogu wink.gif

Rękę królestwa i pół księżniczki dla tego Pana smile.gif
"http://127.0.0.1/ i poszło
Rany a juz sie bałem że albo moja nauka pójdzie ... albo nie wiem; system trzeba będzie reinstalować.
Najdziwniejsze jest to że na samym początku jak wszystko działało to odpalałem stronkę normalnie przez przeglądarkę i zgodnie z logika w dalszym ciagu powinno działać. No ale jak widać logika poszła spać.

Jeszcze raz serdecznie Ci com dziękuję za pomoc, cierpliwość oraz poświęcony czas.
Podziękowania również dla pozostałych którzy szukali rozwiązania mojego problemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.