Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Nie widzi czcionki w katalogu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nussy
Witam. Mam skrypt, który generuje jakiś tam obrazek z jakimś tam napisem. Postawiłem sobie na localu serwerek (XAMPP) i pod tym serwerem pisałem, testowałem ten skrypt. Działa jak tralalala smile.gif

No fajnie, robota skończona - wgrywam już na zewnętrzny serwer. Wtedy ukazuje mi się taki oto błąd:

Warning: imagettftext() [function.imagettftext]: Could not find/open font in /home/strona/public_html/gen/sig.php on line 183
(błąd powtarza się tyle razy ile razy użyłem użyłem tej czcionki)

Przypominam, że na localhoscie działa jak trzeba więc wina leży albo po stronie serwera, albo skryptu... Szukałem po necie jednak nic nie pomaga...

freemp3
W miejscu ładowania czcionki wyświetl sobie adres jaki został wygenerowany przez skrypt. Następnie sprawdź czy jest poprawny i czy faktycznie znajduje się tam plik z czcionką.
fate
Uprawnienie Chmod do folderu/pliku na serwerze
nussy
Ścieżka była dobra (w pewnym stopniu). Konkretnie chodziło o zapis rozszerzenia czcionki (.TTF) duże litery. Znalazłem php error log (czy jakoś tak), tam też pełno tych błędów (w zasadzie ostrzeżeń). Serwer na kompie podołał z różnicą między dużymi, a małymi literami, ale serwer już nie.

Pozdrawiam wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.