Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Przyrównanie danych z innej tabeli. hmmm...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Randallmaster
Mam 2 tabele

tabela użytkowników o nazwie 'type' = 001001 to jest punkt dostepowy do oddziałow 0 - nie ma dostępu, 1 - jest dostęp
no i teraz mam tabele oddziały i każdy oddział ma swoje id.

Czy mogę za pomocą mysql połączyć type z id oddziału czy muszę robić to za pomocą 2 tabeli?
nospor
tabela UZYTKOWNIK:
ID
NAME
.....

Tabela ODDZIAL
ID
NAME
....

Tabela wiazaca UZYTKOWNIK_ODDZIAL
ID_UZYTKOWNIK
ID_ODDZIAL
JAKIESINNEJESLIPOTRZEBUJESZNAPRAWA

Dzieki temu bedziesz mial proste operacje i wyleci ci pole TYPE w uzytkownikach
Randallmaster
użytkownik nie ma id_oddziału, oddziałów jest ponad 10 ale przykład daje na 5 czyli: 00101 <- jeżeli 1 to ma dostęp, nie ma w tabeli użytkownika podanego id oddziału tylko jest type czyli gdzie mam dostęp...

1. $qu = mysql_query("select type from uzytkownicy");
  2. $qo = mysql_query("select id from oddzial order by name");
  3. $i = 0;
  4. while($r = mysql_fetch_array($qo)){
  5. $qu[0][$i] = $r[0];
  6. }

pisałem z palca więc mógł wkraść się błąd, chodzi mi o to czy za pomocą mysql mogę sprawdzić czy jeżeli mam id_uzytkownika ma on literke 1 smile.gif , czy muszę robić za pomocą pętli
nospor
No wlasnie po to ci kazalem stworzyc tabele wiazaca, bys latwo mogl przydzielac dostep userom do oddzialow.
Randallmaster
Mógłbyś podać jakiś przykład stworzenia takiej tabeli wink.gif ? bo szczerze nie wiem jak jedną komórkę przypisać do paru wierszy nie wiem jak połączyć
nospor
Przeciez ci podalem jakie pola ma miec ta tabela.
Kazdy rekord w tej tabeli to jedno powiazanie ID uzytkownik i ID ODDZIAl, przyklad:

2,3
2,4
4,5

Uzytkownik 2 przypisany jest do oddzialow 3 i 4
Uzytkownik 4 przypisany jest do oddzialu 5
Randallmaster
Myślałem że piszesz o widoku smile.gif, a ty o nowej tabeli smile.gif Też myślałem żeby to przerobić w taki sposób smile.gif dzięki

na początku myślałem żeby zrobić to coś takiego ale nie wiem czy funkcje takie istnieją:

select type{(tutaj pobranie w której kolejności jest dany oddział)} from uzytkownicy;

w ogóle można pobrać część ciągu type{} <- to jest przykład z php bo tam można pobrać np. $r['type']{3}
nospor
A ty ciagle przy tym TYPE... zrozum, to jest zle podejscie. PRawidlowe jest to co ci podalem i na tym sie skup.
Randallmaster
ok dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.