Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Program (najlepiej darmowy) do projektowania schematów Baz Danych.
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Dejmien_85
Witaj,

Znasz może jakiś dobry program do projektowania baz danych (na windowsa lub linuxa), który możesz mi polecić?
nospor
Kartka i olowek wink.gif

A na powaznie: przenosze
freemp3
MySQL Workbench
Dejmien_85
Cytat(nospor @ 22.10.2013, 11:20:40 ) *
Kartka i olowek wink.gif

Kartka i ołówek to moje ulubione narzędzia, jednak chciałbym spróbować jakiegoś oprogramowania - zauważyłem, że cyfrowe rozwiązania często potrafią ułatwić sprawę na poziomie projektowania (schematy UML itd). W tej chwili korzystam z DBDesigner Fork - i muszę powiedzieć, że przyjemnie się z nim pracuje. Zastanawiam się jednak jakie ciekawe rozwiązania są jeszcze dostępne i polecane.

Tak, w Google znajdę wszystko, jednak zależy mi na opiniach ludzi, którzy korzystają z takiego oprogramowania - czekam na opinie. ; )
mar1aczi
Ja spotkałem się z Diagram Designer'em.
Lekki, prosty, przyjemny.
Dejmien_85
Dzięki Panowie za pierwsze sugestie (choć o MySQL Workbenchu słyszałem - jednak za dobre chęci plus się należy). smile.gif
Lion
Ja używam MySQL Workbench. Ma możliwość generowania bazy danych z modelu i na odwrót, synchronizowania zmian, możlwość przechowywania testowych danych w modelu i późniejsze ich ładnowanie do bazy. Przydaje się także wbudowane środowisko do generowania zapytań do bazy, zwłaszcza edycja danych w tabelach w formie graficznej (wybierasz komórkę, zmieniasz zawartość i zatwierdzasz). Można zdefiniować wiele połączeń do różnych baz i nimi zarządzać w jednym programie.
devbazy
Ciekawą alternatywą dla MySQL Workbench jest SQLyog i ichniejszy designer. Polecam sprawdzić. Osobiście korzystam z tego narzędzia i nie narzekam smile.gif
Dejmien_85
Dzięki za kolejne info, koledzy. ; )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.