Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie do wyświetlania ostatniego rekordu po nazwie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rafakl
Witam,

Mam mały problem. Mam tabelę z nazwami stronek intrnrtowych. Chciałbym aby wyświetlało mi tylko ostanie wpisy sortując po dacie dodania każdej stronki. Bardziej mi chodzi o to jak skonstruować zapytanie SQL'a, bo polecenia mysql_query etc znam, komendy order by etc też znam, ale nie wiem jak skonstruować to zapytanie, bo jak będę mial 1000 stron to na sztywno nie ma sensu definiować where.
phpion
Skoro ORDER BY znasz to poznaj jeszcze LIMIT by wyświetlić N ostatnich wpisów.
rafakl
Tak to znam, ale chodzi mi żeby dla każdej domeny z tabeli wyświetlać tylko po jednym ostatnim rekordzie

Tak to znam, ale chodzi mi żeby dla każdej domeny z tabeli wyświetlać tylko po jednym ostatnim rekordzie.

Np.
php.pl 10.10.2013
php.pl 11.10.2013
php.pl 21.10.2013
google.pl 1.10.2013
google.pl 31.10.2013

Aby wynikiem było
php.pl 21.10.2013
google.pl 31.10.2013

Oczywiście to musi być bardziej ogólne, na kilkadziesiąt różnych domen
nospor
Do tego sluzy GROUP BY oraz MAX
rafakl
Wiem, tylko jak to zrobić żeby szukał po domenie, tak aby nie trzeba było jej wpisywać na sztywno
fizzlebubble
SELECT DISTINCT? :-)
http://www.w3schools.com/sql/sql_distinct.asp
phpion
Wszystko wiesz, wszystko znasz. Dostałeś kluczowe zagadnienia potrzebne do rozwiązania problemu więc pokaż zatem jak próbowałeś go rozwiązać.
nospor
Cytat
Wiem, tylko jak to zrobić żeby szukał po domenie, tak aby nie trzeba było jej wpisywać na sztywno
A kto ci kaze podawac ją na sztywno? Po raz kolejny ci mowie GROUP BY. Jesli nie wiesz co to jest, to zajrzyj do manuala.
rafakl
Próbuje coś takiego zrobić:
select * from aplikacja group by Adres_strony order by data;
Niestety wyskakuje syntax error
nospor
To moze bys raczyl laskawie napisac doklanie jaki dostajesz blad....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.