Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Neo24.pl – opinie negatywne
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
phpion
Może Cię to zaskoczy, ale rozróżniam te kwestie.

Podsumowujmy:
- kupuję (online!) odkurzacz,
- rozpakowuję go, nie podoba mi się kolor rury, odsyłam go korzystając z 10 dni na zwrot,
- opakowanie jednak sobie zostawiam bo mi się podoba, postawię na półce,
- sprzedawca zwraca mi kasiorkę i nie rzuca się o brak opakowania,
- Ty kupujesz ten sam odkurzacz ale bez opakowania (bo zdobi ono moją półkę).

I teraz: będziesz negocjował cenę z racji braku opakowania?
Jeśli nie - pisałeś wcześniej, że można więc odpowiedź odrzucam (tym bardziej, że mogąc kupić ten sam towar w tej samej cenie z gratisowym opakowaniem pewnie wybrałbyś wariant z opakowaniem).
Jeśli tak - dlaczego? Przecież opakowanie jest gratis jak wspomniany wcześniej długopis.
!*!
@phpion - czytaj ze zrozumieniem. Kupno wspomnianego odkurzacza przez internet to nie to samo co kupno tego samego odkurzacza w sklepie. Której kwestii nie rozumiesz?
phpion
Teraz to Ty nie rozumiesz. Opisałem Ci przykładową sytuację zakupu odkurzacza. Specjalnie zaznaczyłem "(online!)" żebyś nie miał wątpliwości.

Zadałem Ci również 1 pytanie z 2 możliwymi wariantami odpowiedzi. Jesteś w stanie odpowiedzieć?

// Edit:
Fakt, mogłeś nie zajarzyć:
- Ty kupujesz (online!) ten sam odkurzacz ale bez opakowania (bo zdobi ono moją półkę).
!*!
Odstaw PHP chłopie... szkoda życia.

Jeśli kupię online, odkurzacz, to skąd mam wiedzieć czy ma ono opakowanie czy nie? Nie mam wglądu w to, co wysyła sprzedawca. Mogę jedynie ocenić jakość materiału które zabezpiecza go przed transportem.
Jeśli kupię odkurzacz w sklepie, nawet jeśli będzie to ten sam odkurzacz który Ty odesłałeś bez opakowania, to mam prawo żądać rabatu, ponieważ nie będzie on kompletny, a mam porównanie chociażby z innymi na półce.
I to jest ta różnica której nie jesteś w stanie pojąć. Ponieważ towar w sklepie, podlega innemu prawu, chociażby do reklamacji.
phpion
Skończę ten temat, ale zanim to zrobię zmodyfikuję punkt:

- Ty kupujesz (online!) ten sam odkurzacz ale bez opakowania (bo zdobi ono moją półkę) o czym jesteś informowany przez sprzedającego.

Jaka jest Twoja odpowiedź na pytanie?

Swoją drogą fajny biznes można rozkręcić:
- kupujesz 100 odkurzaczy,
- opakowania sobie zostawiasz, resztę odsyłasz.

Sprzedawca musi liczyć się z obniżką ceny z racji braku oryginalnego opakowania. Wystawiasz zatem opakowania na sprzedaż. Każdy będzie zadowlony: Ty bo zarobisz na opakowaniach, sprzedawca bo będzie znowu mógł sprzedać towar po normalnej cenie.
!*!
Nie bardzo masz pojęcie o czym piszesz. Sprzedawca wysyłając towar online, nie ma obowiązku informować mnie o opakowaniu sprzedawanego towaru, co zresztą nigdy nie ma miejsca, ponieważ jest to zbędne. Informacji podlega tylko zawartość przesyłki oraz sposób jej dostarczenia. Jak Ty niby sobie to wyobrażasz? "wysyłam do Pana odkurzacz w świątecznym opakowaniu"?

Jeśli do tej pory przy 55 poście w tym temacie, nie zrozumiałeś że opakowanie nie ma żadnego znaczenia w przypadku sprzedaży na odległość, to już Twój problem i będziesz musiał z tym żyć.

Cytat
Swoją drogą fajny biznes można rozkręcić:
- kupujesz 100 odkurzaczy,
- opakowania sobie zostawiasz, resztę odsyłasz.

Sprzedawca musi liczyć się z obniżką ceny z racji braku oryginalnego opakowania. Wystawiasz zatem opakowania na sprzedaż. Każdy będzie zadowlony: Ty bo zarobisz na opakowaniach, sprzedawca bo będzie znowu mógł sprzedać towar po normalnej cenie.

To już w ogóle jest bzdurą
phpion
Nie wmawiaj mi proszę, że nie mam pojęcia o czym piszę.
Cytat
Sprzedawca wysyłając towar online, nie ma obowiązku informować mnie o opakowaniu sprzedawanego towaru

Czyli kupuję fabrycznie nową myszkę i mogę ją otrzymać w pudełku po ciasteczkach? Czy pudełko musi być czyste czy może zawierać okruchy?
Cytat
Jak Ty niby sobie to wyobrażasz? "wysyłam do Pana odkurzacz w świątecznym opakowaniu"?

Tak, liczyłbym na poinformowanie mnie o tym zamiast stawiania mnie przed faktem dokonanym.
Cytat
Jeśli do tej pory przy 55 poście w tym temacie, nie zrozumiałeś że opakowanie nie ma żadnego znaczenia w przypadku sprzedaży na odległość

Dla mnie ma, kupuję nowy sprzęt to chcę go otrzymać w takim stanie, jaki wypuściła go fabryka (w całości).

Z mojej strony koniec tematu. Jak zauważyła ~Daiquiri: stosunkowo ciężko się z Tobą polemizuje. Miłego dnia.
!*!
Cytat
Czyli kupuję fabrycznie nową myszkę i mogę ją otrzymać w pudełku po ciasteczkach? Czy pudełko musi być czyste czy może zawierać okruchy?

Sprawdź co kryje się pod określeniem "opakowanie zastępcze".

Cytat
Tak, liczyłbym na poinformowanie mnie o tym zamiast stawiania mnie przed faktem dokonanym.
Dla mnie ma, kupuję nowy sprzęt to chcę go otrzymać w takim stanie, jaki wypuściła go fabryka (w całości).

Tylko ciekawi mnie skąd będziesz miał informacje jak fabryka wypuściła towar i w jakim stanie przyszedł on od producenta do sprzedawcy? Nie masz jak tego sprawdzić a co za tym idzie nie możesz żądać obniżenia ceny z tego tytułu, musiałbyś to udowodnić, co jest praktycznie niemożliwe w zawieraniu umowy na odległość. Pójdziesz do sklepu i zrobisz zdjęcia tego samego produktu? A kto Ci powiedział że taki sam trafił do sprzedaży wysyłkowej.

Cytat
Z mojej strony koniec tematu. Jak zauważyła ~Daiquiri: stosunkowo ciężko się z Tobą polemizuje. Miłego dnia.

Wzajemnie wink.gif
Daiquiri
!*!, tak w telegraficznym skrócie czego "nie załapałeś" przy postach Phpiona smile.gif.

Twierdzisz, że nawet jeżeli konsument odeśle towar bez oryginalnego opakowania - to zwróci kompletne świadczenie i należny mu się zwrot pieniędzy od sprzedawcy. Potem napisałeś, że kolejny konsument kupujący ten sam towar w opakowaniu zastępczym mógłby się domagać obniżki. W ten sposób zaprzeczyłeś sam sobie, ponieważ w tym układzie świadczenie nie zostało zwrócone w całości - towar stracił po drodze wartość smile.gif.

!*!, nie róbmy z ludzi idiotów - jeżeli dostaniesz procesor/buty/perfumy w "niefirmowym" opakowaniu to nie połapiesz się, że coś jest nie tak? Nie sprowadzajmy rozmowy do takiego poziomu smile.gif. Jasne, że niczego nie udowodnisz, ale jest duża szansa że kupisz tam, gdzie opakowanie jest super mega firmowe ;-).
!*!
@Daiquiri - dokładnie napisałem jak to wygląda w przypadku umowy na odległość, a jak przy zakupie w sklepie. To nie jest tożsame i stąd wynikają różnice jakie przysługują konsumentowi/sprzedawcy względem kupionego/reklamowanego towaru.

Cytat
ponieważ w tym układzie świadczenie nie zostało zwrócone w całości - towar stracił po drodze wartość

Ale Ty o tym nie wiesz i nie udowodnisz tego. Ponieważ jak zamawiasz przez internet, sprzedawca oświadcza, że towar jest fabrycznie nowy. I to Ci musi wystarczyć. Jeśli nie podoba Ci się towar bez opakowania oryginalnego, to idziesz do sklepu, a nie dokonujesz zakupu przez internet. Chyba że masz magiczną kule która Ci powie jaki towar i w jakim stanie trafił do sprzedawcy, a przecież dostajesz towar fabrycznie nowy.
Daiquiri
!*!, ale co nie jest tożsame? Usilnie chyba nie chcesz tego zrozumieć smile.gif. Nikt nie mówi tutaj o reklamacji, tylko o odstąpieniu od umowy.

Jeżeli Kowalski kupił w sklepie internetowym klawiaturę za 299zł i odesłał ją (bez opakowania) w ciągu 10 dni, a kolejny kupujący domaga się 30zł obniżki ponieważ towar jest w opakowaniu zastępczym (Twoja własna rada jak sprzedać towar bez opakowania - trzeba zrobić to taniej) - to mamy zwrot niepełnego świadczenia. Ponieważ:

Wartość towaru przy 1 próbie sprzedaży: 299zł
Wartość towaru przy 2 próbie sprzedaży 269zł (już bez opakowania)

Proszę daruj sobie wciskanie pierdół, że nie wiemy jakie opakowanie ma towar smile.gif. Kupujesz swojej ładniejszej połowie perfumy pod choinkę w sklepie internetowym. W jednym perfumy mają białe opakowanie zastępcze, w drugim "firmowe" pudełeczko. Cena jest jednakowa. I powiedz mi, że nie ma dla Ciebie znaczenia w którym sklepie kupisz.

Jeżeli tego nie rozumiesz, to nie jestem w stanie Ci tego inaczej wytłumaczyć smile.gif.
!*!
A zauważyłaś, że pisałem o obniżeniu ceny towaru w kontekście zakupu w sklepie na miejscu, a nie zamówienia przez internet?
Daiquiri
!*!, poddaje się. Napisałeś "jak sprzedać sprzęt bez opakowania? To proste... sprzedaj go bez opakowania smile.gif możesz odliczyć wtedy od ceny". Kontekst rozmowy: 10 dniowy termin na odstąpienie od umowy. Jakim cudem miałabym wiedzieć, ze piszesz o sklepie stacjonarnym smile.gif?

Jeżeli należysz do osób, które nie wiedzą jak wygląda "firmowe" opakowanie i czym się różni od zastępczego lub bez problemu zapłacisz rynkową cenę za towar w opakowaniu zastępczym to... nigdy nie dojdziemy do porozumienia wink.gif.
!*!
To nie zrozumieliśmy się, pisałem o tym że chodzi o sprzedaż na odległość i jakie są różnice względem sklepu stacjonarnego, wyjaśniłem to już po godzinie 10 biggrin.gif Jeśli kupisz cokolwiek przez internet, a będzie to bez oryginalnego opakowania to co? Będziesz mieć o to pretensje? Możesz i zwracasz towar niezgodny z umowąw 10 dni bez mruknięcia, ale sprzedawca nie ponosi tu żadnej winy, ponieważ może sobie taki towar nawet zamówić od producenta, aby obniżyć koszty za towar przeznaczony do wysyłki i to zależy od niego w czym go dostajesz, przecież nie ma na to żadnego nakazu.

Dobra... zostawmy to. Ani Ty, ani ja nie robimy tu reklamacji, do sądu też się nie wybieram, a jak ktoś ma jakieś uwagi to niech pisze bezpośrednio do rzecznika praw konsumenta lub bezpośrednio do UOKiK.
Daiquiri
!*!, nie zrozum mnie źle, ale jak na moje oko to niczego nie wyjaśniłeś i w dodatku plączesz się troszkę w zeznaniach. Starałam Ci się wyjaśnić, że lwia część kupujących mając do wyboru towar w "firmowym" opakowaniu i w jakimkolwiek opakowaniu w tej samej cenie, wybierze ten "firmowy". I ze względu na ten stan rzeczy, sprzedawca może zanotować straty jeżeli konsument odeśle mu towar bez opakowania.

Sprzedawca kupił od producenta towar droższy bo w firmowym pudełku. Teraz musi go sprzedać po cenie produktu bez opakowania - chyba, że trafi na jele.. tfu, niezorientowanego konsumenta. Teraz łapiesz co staraliśmy Ci się przekazać smile.gif?

PS. Fascynuje mnie po prostu Twoja pokrętna logika smile.gif.
!*!
Cytat
Starałam Ci się wyjaśnić, że lwia część kupujących mając do wyboru towar w "firmowym" opakowaniu i w jakimkolwiek opakowaniu w tej samej cenie, wybierze ten "firmowy". I ze względu na ten stan rzeczy, sprzedawca może zanotować straty jeżeli konsument odeśle mu towar bez opakowania.

Tę kwestię już wyjaśniliśmy ;)

Cytat
Sprzedawca kupił od producenta towar droższy bo w firmowym pudełku. Teraz musi go sprzedać po cenie produktu bez opakowania - chyba, że trafi na jele.. tfu, niezorientowanego konsumenta. Teraz łapiesz co staraliśmy Ci się przekazać ?

Nie uwierzysz... ale to też zostało już napisane wyżej.

Cytat
PS. Fascynuje mnie po prostu Twoja pokrętna logika .

Zawsze możemy omówić to przy kawie ;)
memory
Wydało się !*! trollował z tymi opakowaniami Daiquiri by tylko umówić się na kawę smile.gif.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.