Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql][style]Czy można pogrubić konkretny rekord z listy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rokasny
Siemka, czy możecie podpowiedzieć jak, np. pogrubić, rekord wyświetlany w pętli na przeglądarce dzięki zapytaniu SELECT Nazwa FROM ... o zmiennej row[1]. Rekord ten byłby rozpoznawany przez zapytanie SELECT Nazwa FROM ... WHERE Rodzic IS NULL. Podejrzewam, że to w php da się zrobić?
jacobson
Przy pomocy PHP wyswietlasz rekordy w petli, mozesz je wyswietlic razem ze znacznikami html np echo '<b>'.$row[1].'</b>'
rokasny
To mi nie pomoże, bo chciałbym konkretny rekord z tych wyświetlonych (w pętli while) pogrubić, rekord z wewnętrznym zapytaniem SELECT Nazwa FROM.. WHERE Rodzic IS NULL. coś jak if zapytanie echo <b>row[1]</b> tylko czy wyświetli mi resztę rekordów których Rodzic is not null
Gość
pokaż co do tej pory zrobiłeś
NetBeans
Do pętli wstawiasz IF'a, jeżeli warunek będzie prawdziwy, to pogrubiasz.
rokasny
  1. $zapytanie = "SELECT '', NazwaP, '' AS Ilosc, Zapas, NazwaM, Zap FROM tab2 GROUP BY NazwaP ORDER BY ID ASC";
  2. $wynik = mysql_query(zapytanie)
  3. ...
  4. while ( $row = mysql_fetch_row($wynik) ) {
  5. echo '</tr>';
  6. echo '<td>' . $i++ .'.'.'</td>';
  7. echo '<td>' . $row[1] . '</td>';
  8. // if (mysql_query(SELECT NazwaP FROM tab2 WHERE Rodzic IS NULL)==NULL) {echo '<td><b>' . $row[1] . '</b></td>';} else echo <td>.$row[1]</td>
  9. //pisane z palca - taki był początkowo zamysł ale to nie bardzo jest dobre bo jeżeli już działa to pogrubi mi wszystko albo nic
  10. echo '<td>' . $row[3] . '</td>';
  11. echo '<td>' . $row[4] . '</td>';
  12. echo '<td>' . $row[5] . '</td>';

Ja wyświetlić chce wszystko z $zapytanie, natomiast konkretne rekordy o Rodzis IS NULL pogrubić
phpion
W MySQL masz NULL, to w PHP otrzymasz pusty string. Powinno więc wystarczyć:
  1. if (empty($row['Rodzic']))

Jeśli warunek jest spełniony - pogrubiasz, jeśli nie - nie pogrubiasz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.