rokasny
4.12.2013, 16:18:11
Siemka, czy możecie podpowiedzieć jak, np. pogrubić, rekord wyświetlany w pętli na przeglądarce dzięki zapytaniu SELECT Nazwa FROM ... o zmiennej row[1]. Rekord ten byłby rozpoznawany przez zapytanie SELECT Nazwa FROM ... WHERE Rodzic IS NULL. Podejrzewam, że to w php da się zrobić?
jacobson
4.12.2013, 16:42:21
Przy pomocy PHP wyswietlasz rekordy w petli, mozesz je wyswietlic razem ze znacznikami html np echo '<b>'.$row[1].'</b>'
rokasny
4.12.2013, 17:37:28
To mi nie pomoże, bo chciałbym konkretny rekord z tych wyświetlonych (w pętli while) pogrubić, rekord z wewnętrznym zapytaniem SELECT Nazwa FROM.. WHERE Rodzic IS NULL. coś jak if zapytanie echo <b>row[1]</b> tylko czy wyświetli mi resztę rekordów których Rodzic is not null
pokaż co do tej pory zrobiłeś
NetBeans
4.12.2013, 18:20:04
Do pętli wstawiasz IF'a, jeżeli warunek będzie prawdziwy, to pogrubiasz.
rokasny
4.12.2013, 19:04:35
$zapytanie = "SELECT '', NazwaP, '' AS Ilosc, Zapas, NazwaM, Zap FROM tab2 GROUP BY NazwaP ORDER BY ID ASC";
...
echo '<td>' . $i++ .'.'.'</td>'; echo '<td>' . $row[1] . '</td>'; // if (mysql_query(SELECT NazwaP FROM tab2 WHERE Rodzic IS NULL)==NULL) {echo '<td><b>' . $row[1] . '</b></td>';} else echo <td>.$row[1]</td>
//pisane z palca - taki był początkowo zamysł ale to nie bardzo jest dobre bo jeżeli już działa to pogrubi mi wszystko albo nic
echo '<td>' . $row[3] . '</td>'; echo '<td>' . $row[4] . '</td>'; echo '<td>' . $row[5] . '</td>';
Ja wyświetlić chce wszystko z $zapytanie, natomiast konkretne rekordy o Rodzis IS NULL pogrubić
phpion
5.12.2013, 08:38:49
W MySQL masz NULL, to w PHP otrzymasz pusty string. Powinno więc wystarczyć:
if (empty($row['Rodzic']))
Jeśli warunek jest spełniony - pogrubiasz, jeśli nie - nie pogrubiasz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.