Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Checkboxy w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzesik
pobieram z bazy nazwy pojazdów, jest ich np 18 innym razem 23, różnie. Chciałbym to wyświetlać dla usera do wyboru w formularzu. nie wiem jak to oprogramować aby było czytelnie i elegacko.
wpadłem na pomysł, że będę pokazywał po tzry w lini, potem kolejne trzy w kolejnej linii itd....
kombinowałem z pętlą for, ale cos mi nie wychodzi....
Turson
Pokaż kod, który napisałeś to wskażemy błąd
krzesik
  1. ...........
  2.  
  3. while($z=mysql_fetch_array($wynik)){
  4. {
  5.  
  6. echo '<input type="checkbox" name="nazwa['.($z['nazwa']).']" value="'.($z['nazwa']).'">'.($z['nazwa']).'&nbsp;&nbsp;</input>';
  7. }
  8. for ($i>=3; $i==0; $i++) {echo'<br />'; }
  9. }
  10. </td>
  11.  
  12. ..........
com
co Ty za dziwne pętle tworzysz oO

pokaż większy fragment zęby wgl było wiadomo o co chodzi bo to jakieś wyjęte z kontekstu wink.gif
krzesik
więc jeszcze raz.....
mam 10 wartości pobranych z bazy MySQL, muszę je zaprezentować w formularzu jako checkboxy.
chcę aby w pierwszej linii pojawiły się trzy - przejście do linii następnej - znowu trzy - kolejna linia - znowu trzy - kolejna linia - ostatni .
Kshyhoo
A użyć wyszukiwarki Waść nie potrafi? Przykład.

Eh, tak mnie natchło smile.gif
  1. $number = 3; // ilość kolumn
  2.  
  3. $sql = 'SELECT * FROM osoby ORDER BY nazwisko ASC';
  4. $res = mysql_query($sql) or die(mysql_error());
  5.  
  6. $i = 0;
  7. while ($row = mysql_fetch_array($res)) {
  8. echo '<div style="float: left; border: 1px solid black; width: 150px; padding: 5px; margin: 1px; text-align: center">';
  9. echo '<input type="checkbox" name="usun[]" value="'.$row['id'].'" />'.$row['nazwisko'].'<br />';
  10. echo '</div>';
  11.  
  12. if ($i % $number == $number -1) {
  13. echo '<div style="clear: both"></div>';
  14. }
  15. $i++;
  16. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.