Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Obrazek tłem liczby
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hazel
Witam,
mam taki oto obrazek:

I teraz na nim chciałbym napisać wyśrodkowany tekst, będący liczbą komentarzy - to znaczy ma to wyglądać tak:

Jak to zrobić?

Kombinowałem z background-image, ale różne liczby mają różne długości - w związku z czym zazwyczaj tło obrazka ucieka do lewego górnego rogu, a liczba jest napisana na prawo od krańca obrazka.

Dziękuję za każdą pomoc i pozdrawiam smile.gif

P.S. Zakładam, że liczba komentarzy będzie co najwyżej dwucyfrowa.
Kshyhoo
Padding.
kreatiff
Czym jest ta chmurka w kodzie? Samym np. pararafem z nadanym tłem? Osobnym kontenerem?
Gdy nadasz mu stałą szerokość, to text-align: center; powinien załatwić sprawę. Bez marginesów i dopełnień na boki.

A może zrobić to całkiem w CSS i nie przejmować się ewentualnymi wystawaniem komentarzy poza chmurkę?

1. .chmurka {
  2. float: left;
  3. width: auto;
  4. height: 20px;
  5. color: white;
  6. padding: 0 10px;
  7. background-color: #808080;
  8. }
  9.  
  10. .chmurka .ogonek {
  11. display: block;
  12. width: 0px;
  13. height: 0px;
  14. border-style: solid;
  15. border-width: 5px 5px 0 5px;
  16. border-color: #808080 transparent transparent transparent;
  17. }
  18.  
  19. <div class="chmurka">3553453454<span class="ogonek"></span></div>

Rogi zaokrąglić też można.
Hazel
WOW, świetne rozwiązanie. Nie spodziewałbym się.

@Kshyhoo
Nie wiem czy ze mnie drwisz czy nie zrozumiałem jakiegoś genialnego przesłania, więc jak nie chce Ci się napisać czegoś więcej niż jedno słowo to naprawdę lepiej nie pisz nic wcale.
kujol
Przecież Kshyhoo podał Ci dobre rozwiązanie- podstawy się kłaniająsmile.gif
Luna_s20
Rozwiązanie nr1 - zrób taki obrazek żeby mieściły się na nim bez problemu liczby 3-cyfrowe.
Rozwiązanie nr2 - zamiast jednego obrazka, 3- czyli lewa, prawa, i środek, który dostosuje się do szerokości div'a.
Rozwiązanie nr3 - div ze stałym jednokolorowym tłem lub rozciągniętym na całą szerokość obrazkiem, ustaloną wysokością, i zaokrąglonymi rogami, a do niego "doklejony" pod spodem ogonek - czy to obrazkiem czy CCS'em.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.