Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]multi insert jednej zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
peklo
witam
Mam formularz w którym wybiera się kategorie prawa jazdy. Można wybrać jedno lub kilka kategorii prawa jazdy.
Jak można zmienic to zapytanie żeby wstawiało mi kilka kategorii do jednej zmiennej. Czyli jak wybieram np b to wstawia mi wartość 5, jak wybieram b i a to wstawia mi w tabeli w jednym rekordzie 5 a w kolejnym np 4. - gdzie cyfra to zmienna id_prawo_jazdy

1. <input name='id_prawo_jazdy' type='checkbox' class='style7a' id='id_prawo_jazdy' value='1'> AM
  2. <input name='id_prawo_jazdy' type='checkbox' class='style7a' id='id_prawo_jazdy' value='2'> A1
  3. <input name='id_prawo_jazdy' type='checkbox' class='style7a' id='id_prawo_jazdy' value='3'> A2
  4. <input name='id_prawo_jazdy' type='checkbox' class='style7a' id='id_prawo_jazdy' value='4'> A
  5. <input name='id_prawo_jazdy' type='checkbox' class='style7a' id='id_prawo_jazdy' value='5'> B

1. $sql ='INSERT INTO prawo_jazdy (id_ogloszenia,id_prawo_jazdy) VALUES (:id_ogloszenia,:id_prawo_jazdy)';
  2. $stmt = $con->prepare( $sql );
  3. $stmt -> bindValue(':id_ogloszenia', 2, PDO::PARAM_STR);
  4. $stmt->bindValue( ':id_prawo_jazdy', $this->id_prawo_jazdy, PDO::PARAM_STR );
  5. $stmt->execute();
  6. $con->commit();
  7.  
  8. return "ok";
  9. }catch( PDOException $e ) {
  10. $con->rollBack();
  11. return $e->getMessage();
  12. }
  13. }
nospor
checkboxy maja miec nazwe tablicowa
czyli nie: id_prawo_jazdy
a: id_prawo_jazdy[]

Wowczas postem pod indeksem id_prawo_jazdy otrzymasz tablice zaznaczonych checkboxow. Sprawdz:
print_r($_POST['id_prawo_jazdy']);

Majac tablice robisz z nią co ci sie zywnie podoba.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.