ZaqU
21.01.2014, 16:21:18
Witam,
W jaki sposób powinienem ustawić chmod dla plików wrzucanych przez użytkowników na serwer? Pliki będą zapisywane poprzez formularz na stronie i będą publicznie dostępne do odczytu (pobrania na dysk komputera). Co ważne, będą to pliki o różnych rozszerzeniach (np. EXE itd), dlatego nie mogą być wykonywane. Jak powinien wyglądać chmod? Myślałem nad 666, ale szczerze powiedziawszy jestem zielony jeżeli o te sprawy chodzi i nie wiem co będzie najbezpieczniejsze.
Turson
21.01.2014, 16:32:50
W google "chmod php" ->
http://pl1.php.net/chmodJa bym chyba ustawił 700
ZaqU
21.01.2014, 16:45:24
Przeglądałem to. 700 ustawia właścicielowi możliwość wykonywania. Ale nie mam pojęcia czym się różni właściciel od grupy czy od wszystkich... Kompletnie. Dlatego pytam tutaj.
Crozin
21.01.2014, 17:20:19
Użytkownik na którym pracuje serwer HTTP (zapewne www-data), który będzie równocześnie właścicielem pliku musi mieć uprawnienia do odczytu i zapisu pliku w celu wgrania, wyświetlania i ostatecznie usunięcia tego pliku. Pozostałym można spokojnie nadać uprawnienia tylko do odczytu - kto wie, czy jakiś inny program nie będzie musiał odczytywać tych plików. Tak więc odpowiednim dla Ciebie będzie ustawienie 0644.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.