Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Jak ustawić chmod
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ZaqU
Witam,

W jaki sposób powinienem ustawić chmod dla plików wrzucanych przez użytkowników na serwer? Pliki będą zapisywane poprzez formularz na stronie i będą publicznie dostępne do odczytu (pobrania na dysk komputera). Co ważne, będą to pliki o różnych rozszerzeniach (np. EXE itd), dlatego nie mogą być wykonywane. Jak powinien wyglądać chmod? Myślałem nad 666, ale szczerze powiedziawszy jestem zielony jeżeli o te sprawy chodzi i nie wiem co będzie najbezpieczniejsze.
Turson
W google "chmod php" -> http://pl1.php.net/chmod
Ja bym chyba ustawił 700
ZaqU
Przeglądałem to. 700 ustawia właścicielowi możliwość wykonywania. Ale nie mam pojęcia czym się różni właściciel od grupy czy od wszystkich... Kompletnie. Dlatego pytam tutaj.
Crozin
Użytkownik na którym pracuje serwer HTTP (zapewne www-data), który będzie równocześnie właścicielem pliku musi mieć uprawnienia do odczytu i zapisu pliku w celu wgrania, wyświetlania i ostatecznie usunięcia tego pliku. Pozostałym można spokojnie nadać uprawnienia tylko do odczytu - kto wie, czy jakiś inny program nie będzie musiał odczytywać tych plików. Tak więc odpowiednim dla Ciebie będzie ustawienie 0644.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.