Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Listy obejrzanych seriali
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
shakugan45
Witam, mam pytanie bardziej na temat wydajności i łatwości niż problemu z kodowaniem. Koncept mojej strony jest taki: każdy użytkownik może sobie założyć konto i utworzyć własną listę seriali na której sobie będzie odznaczał ile odcinków obejrzał, oceniał każdy itd. itp.
Jak można to rozwiązać programowo? Czy opłaca się tworzyć dla każdego osobnego użytkownika (przewiduję ok. 3000 użytkowników, średnia ilość rekordów na użytkownika - 100~) tabelę w bazie? A może można to rozwiązać w jakiś sposób modyfikując standardową tabelę przechowującą dane użytkowników?
Gość
Generalnie więcej tabel = lepiej.
Proponuję:
tabela seriali: id (auto increment), nazwa serialu
tabela odcinków id (auto increment), id serialu, nr serii, nr odcinka, nazwa odcinka
tabela obejrzeń użytkowników: id (auto increment), id odcinka, id użytkownika, obejrzane?, ocena
tabelea użytkowników: id (auto increment), imię, nazwisko

to oczywiście na początek, ale dobre do rozbudowywania.
kujol
Ja bym wolał mieć 300000 rekordów (w 1 tabeli) niż 3000 tabel biggrin.gif.
Uważam, że by lepiej było robić tabele takie po 20000 tys rekordów. Jak się zapełni to kolejną.
timon27
Cytat(kujol @ 21.01.2014, 22:39:14 ) *
Ja bym wolał mieć 300000 rekordów (w 1 tabeli) niż 3000 tabel biggrin.gif.

Nie przeczytałeś dokładnie.
Tabele podałem cztery.

Cytat(kujol @ 21.01.2014, 22:39:14 ) *
Jak się zapełni to kolejną.

questionmark.gif
Co to znaczy 'zapełni'?
Nie ma żadnych przeszkód w trzymaniu tabeli 200tys+
shakugan45
Aktualnie mam stworzoną tabelę seriali (ok. 9k rekordów) zawierającą informację m.in. o ilości odcinków i użytkowników. Skoro więcej tabel=lepiej to co myślicie o tworzeniu tabeli dla każdego pojedyńczego użytkownika?
timon27
Dobra, może źle się wyraziłem mówiąc 'więcej=lepiej'. Miałem na myśli że różne dane trzymamy w różnych tabelach. Tak jak podałem w przykładzie. Jeśli tabele mają tą samą strukturę to są niepotrzebnie rozdzielone. Oceny użyszkodników zdecydowanie w 1 tabeli.
djgarsi
Kolega tu próbuje ci wpoić, że trzymanie wszystkiego w jednej tabeli nie jest optymalne, a wręcz będzie wolne.
Zrób sobie kilka tabel z odpowiednimi relacjami i będziesz miał może szybką działającą bazę, nawet z milionem rekordów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.