Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Router Linksys WAG54G2 i stałe IP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kshyhoo
Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem routera Linksys WAG54G2. Sprzętu w sieci co niemiara: kompy, laptoki, smartfony, akwarium, odkurzacz, itp. Chciałbym czasem polukać coś czasem luknąć coś na lokalu z innego sprzętu, ale Serwer DHCP przydziela sobie IP jak chce, a ja potrzebowałbym stałe. Ograniczyłem mu już pulę IP:
Cytat
Lokalny adres IP: 192.168.1.1
Początkowy adres IP: 192.168.1.2

ale wtedy Tablica klientów DHCP jest pusta i nie mogę ustawić stałych IP.
To dość popularny router, więc może się ktoś zmierzył z tym problemem? Znalazłem tutorial, ale jest do nieco innego modelu - u mnie nie ma opcji Assign Static DHCP sad.gif
sazian
ustaw sobie ten "Początkowy adres IP" na np. 192.168.1.20 i to wszystko co robisz na ruterze

teraz wystarczy w konfiguracji poszczególnych urządzeń pozmieniać aby nie korzystały z DHCP tylko wpisać im konfiguracje ręcznie(przydzielić im adresy od 2 do 20)
Kshyhoo
Cytat(sazian @ 26.01.2014, 17:46:23 ) *
teraz wystarczy w konfiguracji poszczególnych urządzeń pozmieniać aby nie korzystały z DHCP tylko wpisać im konfiguracje ręcznie(przydzielić im adresy od 2 do 20)

No właśnie, gdzie?
Znalazłem jeszcze to, ale też nie mogę skonfigurować.
sazian
a masz taki panel jak w tym poradniku (w sensie czy tak samo wygląda)?
u mnie w "basic setup" jest "Starting IP Address"
Kshyhoo
No właśnie są różnice. Niby ten sam model a nieco inaczej rozwiązany.
Mam jeszcze jeden problem. Jak chcę zobaczyć stronę na lokalu, to muszę znajdować i wpisywać aktualne IP. Statyczny IP rozwiązałby problem. I chyba za dużo grzebałem, bo z innych sprzętów aktualnie widzę stronę startową serwera (AppServ), ale stron w katalogach już nie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.