Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sformułowanie algorytmu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
mettoz
Witam, przejdę do sedna problemu. Mam za niedługo zaliczenie z nieszczęsnej informatyki, której wgl nie ogarniam. Jednak muszę zaliczyć ten przedmiot, a żeby tego dokonać muszę poradzić sobie z takim o to zadaniem:

x^2 dla x<-2
f(x)= x + 2 dla 2=<x<7
0 dla x=>7
Algorytm spełniający tą funkcję

Czy mógłby ktoś krok po kroku opisać jak to mam zrobić?. Dodam, że zaliczenie będzie w formie pisemnej, tzn. na kartce papieru. Trzeba przedstawić schemat blokowy. Z góry bardzo dziękuję wink.gif
Spirit86
Bez urazy chlopie, ale nic prostrzego nie mozna zadac.

Masz 3 warunki
1. Jezeli x<-2 TO
2.x>=2 oraz x<7 to
3....
mettoz
Nie urażę się, bo powiem Ci że informatykę dali nam na studiach po to aby zrobić 'przesiew' i wywalić biednych studentów co nigdy nie mieli z tym styczności.

Jak pisałem wcześniej muszę to narysować na kartce papieru. Czy byłbyś tak uprzejmy i mógłbyś posłać jakiegoś skana lub screena jak to ma wyglądać? Jeśli to zobaczę to może ogarnę albo poprostu przepisze mu to i przy odrobinie szczęścia zaliczę wink.gif
peter13135
To co pisze Spirit to "tekstowa" notacja algorytmu. Ty z tego co piszesz, masz zrobić schemat blokowy. Czyli rysujesz różne czworokąty i elipsy połączone odcinkami : http://pl.wikipedia.org/wiki/Schemat_blokowy
phpion
Na tym forum nie pomagamy w odrabianiu prac domowych, nikt nie zrobi tego za Ciebie. Na razie tematu nie zamykam. Jeśli przedstawisz swoje próby rozwiązania z problemu wówczas ktoś pewnie Ci podpowie co jest nie tak. Musisz jednak wykazać trochę własnej inicjatywy.
sweter
Tak z ciekawości: co to za kierunek i gdzie?
Posio
Bankowo informatyka i przedmiot "Podstawy Infromatyki" na jakiejś wyższej, albo coś co wymaga podstaw algorytmizacji. Ale jeśli ktoś nie ogarnia takich trywialnych rzeczy to nie wiem co robi na jakimkolwiek kierunku związanym z informatyką.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.