Witam
Chciałbym stworzyć stworzyć aplikacje(w Symfony2), dla ułatwienia powiedzmy że jest to platforma dla sklepów internetowych. Chciałbym następnie sprzedawać dostęp do aplikacji w Modelu SaaS. I mam tutaj kilka pytań dla osób, które miały doświadczenie z tworzeniem tego typu oprogramowania
Chciałbym aby moi użytkownicy posiadali tą samą wersję aplikacji, czyli wersja dla każdego klienta musiałaby działać na podstawie tego samego kodu. Bazę danych chciałbym mieć osobną dla każdego klienta.
I na jakiej zasadzie to działa. Tak jak wyżej pisałem załóżmy że to jest oprogramowanie sklepu internetowego.
1. Załóżmy że nowy klient chce założyć u mnie sklep. Co ja robię w tym momencie. Wykupuje mu hosting i przegrywam kod oprogramowania + tworzę bazę danych? Czy jak to działa. Bo jeżeli dodam jakąś funkcjonalność w moim systemie, to będę musiał teraz skopiować cały kod systemu dla X klientów i wstawić go na X hostingach
2. Skąd mój sklep ma wiedzieć że to jest ten klient(czyli sklep internetowy) a nie inny?
3. Jeżeli klienci mogą uploadować pliki(zdjęcia produktów), to są one trzymane w tym samym miejscu(na tym samym hostingu) co pliki innych sklepów ?
4. Jak najlepiej to ugryźć w Symfony2? Czy moja aplikacja musi być specjalnie pod to jakoś przygotowana ?