Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sumowanie danych z różnych tabel
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Darnok017
Cześć wszystkim,

Mam taki problem, otóż:

Mam stworzone 5 tabel. Każda z nich nazywa się wyscig1, wyscig2 itd.
Każda tabela zawiera nazwę zawodnika jako Nazwa oraz Ilość zdobytych punktów w danym wyścigu jako Punkty.

Chciałbym teraz napisać zapytanie, które zsumuje punkty każdego zawodnika ze wszystkich tabel i wyświetli mi tabelę, w której będzie widoczna Nazwa zawodnika, suma punktów ze wszystkich wyścigów i wszystko posortowane będzie od najmniejszej ilości punktów do największej.

Próbowałem już kilku sposobów jednakże nie potrafiłem sobie poradzić. Przekopałem trochę neta, ale być może źle wpisuje hasło do przeglądarki, aby coś znaleźć.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
redeemer
Masz błędną strukturę bazy danych, tzn. zamiast 5 tabel stwórz jedną i dodaj kolumnę określającą numer/id wyścigu.
Darnok017
Domyślałem się, że może być problem ze strukturą, jednak myk jest taki, iż wyświetlam te tabele na stronie www.

Mam 5 buttonów odpowiedzialnych za każdy z wyścigów. Pod każdym buttonem jest funkcja wywołująca konkretną tabelę na stronie.

Został mi button 6, który miałby wyświetlić tą ostatnią tabelę z sumą.

Czy jest jakaś inna możliwość? Czy pozostaje mi przebudowa bazy i funkcji na stronie?

Dobra, zrobiłem jedną tabelę.
Jest ID , ID_wyscigu , numer zawodnika i punkty.

Jak teraz rozwiązać problem sumowania?
mmmmmmm
  1. SELECT numer_zawodnika, sum(punkty) FROM wyscigi GROUP BY numer_zawodnika
Pyton_000
  1. SELECT SUM(pkt) FROM wyscigi GROUP BY zawodnik
Darnok017
  1. SELECT `Nazwa`, SUM(`Punkty`) AS Punkty FROM wyscig GROUP BY `Punkty`;

Mam coś takiego, jednak źle liczy. Wychodzą mi sumy 5, 10, 15, 20, 25 itd. A z liczenia "na piechote" wychodzi zupełnie coś innego.

Już mam.. nie wiem dlaczego, ale grupując po punktach liczy zupełnie inaczej niż grupując po numerach zawodników.

Bardzo dziękuję za pomoc! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.