Otóż jestem na razie laikiem jesli chodzi o PHP, ale na początku robię coś łatwego. Mam oto taki formularz:
<form method="POST" action="sendform.php"> <p>Podaj imię pierwszego gracza: </p><input type="text" name="pole1" id="pole"/> <p>Podaj imię drugiego gracza: </p><input type="text" name="pole2" id="pole"/> <input type="submit" name="submit" id="submit" value="Wyślij"/> </form>
Chcę, aby wyskakiwał komunikat wtedy kiedy pola nie są uzupełnione. Kod:
<?php echo "<script language='javascript' type='text/javascript'>alert('Proszę uzupelnić puste pola!'); </script>";} ?>
Przejdę do sedna. Jeżeli w action dam index.php, czyli pierwotną stronę gdzie formularz jest to komunikat pojawia się od razu po wejściu na stronę. Nie trzeba nawet klikać w wyślij. Natomiast jeżeli wstawie w action odzielny plik (tutaj: sendform.php) to działa, ale jeżeli pola są wypełnione to nadal zostaje formularz na stronie. Chciałbym uzyskać taki efekt, aby po poprawnym wypelnieniu formularza przechodziło do strony przeznaczonej na dane dla formularza (inaczej wygląda). Jeżeli nie zrozumiecie co mam na myśli to prześlę screeny, albo sam plik ze stroną i sami zobaczycie.
Pozdrawiam.