Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Warunek + tablica z liczbami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
d.stp
Powiedzmy, że mam coś takiego:

1. $last_id = mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT x FROM `xxx` ORDER BY `id` DESC LIMIT 1"));
  2. $last_id = $last_id['id']+1;
  3.  
  4. $tablica = array(1,5,10,15,20,25,30);
  5.  
  6. if (in_array($last_id, $tablica)) {
  7.  
  8. echo 'wykonaj jakas akcje...';
  9.  
  10. }
  11. else {
  12. echo 'inna akcja';
  13. }

I wszystko jest ok. Problem w tym, że tych rekordów w tabeli dość szybko przybywa i muszę cały czas siedzieć przy tej linijce i zwiększać liczby w tej tablicy ręcznie biggrin.gif chciałbym to zautomatyzować, żeby np. co 5 rekord dodawało mi powiadomienie (to już mam).

Próbowałem z pętlo for ale to chyba nie to :/

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
markuz
  1. if($last_id % 5 == 0) {
  2. echo 'wykonaj jakąś akcję';
  3. } else {
  4. echo 'inna akcja';
  5. }
d.stp
To na pewno zastąpi mi to?:

1. if (in_array($last_id, $tablica)) {

Nie wiem jak to sprawdzić a to dla mnie ważne i nie może być pomyłek biggrin.gif
Turson
  1. $tablica = array(1,5,10,15,20,25,30);

Tutaj chcesz automatycznie, żeby za każdym odświeżeniem strony dodawało 5?

1. $tablica[] = end($tablica)+5;
markuz
  1. if($last_id % 5 == 0 || $last_id == 1)

Teraz na pewno będzie dobrze. Jeżeli last_id == 1 lub jest podzielne przez 5 to akcja się wykona.
d.stp
Chodzi mi o to, żeby dodawało mi powiadomienie co 5 rekord.

Teraz trzymam sobie w tablicy ID rekordów przy których ma być powiadomienie czyli:
  1. $tablica = array(1,5,10,15...,50,55,60,65)

ale tak jak pisałem - jest to strasznie uciążliwe bo muszę co chwile ręcznie zmieniać te liczby na coraz większe, większe...

Myślałem też o wypisaniu tych liczb co 5 większych (przy użyciu pętli, np. do 1000), a później wrzuceniu ich do tablicy. Ale też nie wiem zabardzo jak to zrobić. Wypisać te liczby to nie problem (pętla for) ale już do wpakowania ich w tablice gorzej :/

Proszę o jakąś rade bo nie mam kompletnie pomysłu na to sad.gif
markuz
Przecież podałem Ci prawidłowe rozwiązanie...
nospor
Przeciez dostales juz prawidlową odpowiedz w pierwszym poscie markuza.....
d.stp
To już nie wiem który warunek jest poprawny...

Ten:
  1. if ($last_lead_id % 4 == 0 || $last_lead_id == 1) {

Czy ten:
  1. if($last_id % 5 == 0) {

Np. $last_lead_id ma wartość 550 i teraz jak będzie rekord 555 to wykona się jakaś akcja która w tym warunku jest?
nospor
Jesli sie uczepilies rekordu 1, bez sensu, bo albo chcesz co 5 albo nie..... to to jest poprawne:
if($last_id % 5 == 0 || $last_id == 1)
markuz
@d.stp Nie poświęciłeś swojego czasu żeby sprawdzić co oznacza % w PHP? Z tego co widzę zadajesz dużo pytań na forum, w późniejszym etapie programowania sam będziesz musiał rozwiązywać problemy a bez podstawowej wiedzy .. sam widzisz jak jest smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.