Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Tłumacz Google - jak zrobić
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maverickoti
Witam.

Kto wie na jakiej zasadzie zrobiony jest tłumacz google? Mianowicie wpisujesz jakąś daną w komórce klikasz np Generuj a w drógiej komórce otrzymujesz wynik? Wiadomo Wszystko robi się na tej samej stronie. Zastanawiałem się czy by do tego nie użyć AJAXa, ale sam już nie wiem. Ma ktoś jakiś pomysł?
nospor
Nom, AJAX to by było właśnie to.
maverickoti
Ok więc proszę trochę logicznej pomocy, ponieważ AJAX idzie mi masakrycznie pod górkę.
1. Powiedzmy, że chcemy w poprzez input w HTML przekazać jakąś cyfrę np.5.
2. Klikamy button generój
3. Na tej samej stronie poniżej przycisku generuj pojawia nam się np 10 ponieważ zadeklarowaliśmy, że każdą wpisaną liczbę nasz super program ma mnożyć przez 2.

Więc....

1. Piszemy w HTML inputa oraz buttona z from do pliku js questionmark.gif
2. Plik js zawiera funkcję, która ma pomnozyć przez 2 i dać wynik.

Proszę o poprawienie mojej logiki.
Turson
W tym wypadku ajax nie jest potrzebny.
Logika dobra.
maverickoti
Tak dla pewności.PHP tutaj omijamy? Tak?
Też tak uważam, że AJAX można sobie odpuścić, ponieważ będziemy mieli przycisk button, który aktywuje całą operację.

Tylko w takim przypadku jak nie ma php oraz AJAXA tylko html oraz js to w jaki sposób wyświetlić wynik. Pewnie przy pomocy JS tylko jak hmm
Turson
Może tak
  1. <input type="text" id="liczba">
  2. <input type="submit" id="przycisk" onclick="licz()">
  3.  
  4. function licz(){
  5. var liczba = document.getElementById('liczba').value;
  6. alert(liczba*2);
  7. }
nospor
Tak z czystej ciekawosci: to po co w ogole wpopominales o google translator? Nie mogles napisac od razu ze chcesz by ci sie pojawilo w innnym okienku cos w zaleznosci od drugiego? google translator komunikuje sie w miedzyczasie z serwerem bo tam jest ciut powazniejsza sprawa niz mnozenie przez dwa... i jeszcze ten tytul: "tlumacz google". Staraj sie na przyszlosc tak nie podnosic rangi swoich problemow, bo niczemu to nie sluzy.
maverickoti
Ok nospar. Z tym translatorem google to przyszedł mi on na początku do głowy jako przykład. Mimo wszystko masz racje.

Przykład z Alertem w JS spowoduje, że wyskoczy okienko z wynikiem a mi chodzi żeby w jakiejść ramce na stronie pojawił się wynik po kliknięciu buttona generuj.

Mój pomysł to taki, aby wyniki zapisywać w bazie MySQL i podspodem przycisku Generuj była wypisywana ta baza. Więc przycisk generuj będzie wysyłał wartość zmiennej do php, obliczał wynik i zapisywał go gazy poczym odrazu wyciągał i podawał na fronta w php. Wtedy będzie prze przeładywałą się całą strona. Ogólnie to słabo, ale inaczej na tą chwilę nie potrafię. może ktoś ma lepszy pomysł?
nospor
To to jak chcesz jednak zapisac to do bazy bez przeladowania, to musi byc AJAX.
Jak chcesz z przeladowaniem, no to zwykly formularz HTML ktory sle wynik do php.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.