Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] #1046 - no database selected
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
finito
Nie wiem dlaczego wyskakuje mi w xamppie ten błąd. Nie wiem, bo użyłem wcześniej: use nazwa_bazy; Potem dałem: create table nazwa_tabeli; i właśnie wyskakuje mi cały czas ten error. Wiecie czemu?

Tak sobie myślę, że ten post powinien chyba być w przedszkolu, ale wydawało mi się, że przedszkole dotyczy php a nie mysql.

Widzę, że nikt nie odpowiada. Chodzi o brak precyzyjności w poście czy raczej po prostu nikt nie ma pomysłu?
ghost1511
Cytat(finito @ 5.03.2014, 19:00:10 ) *
Widzę, że nikt nie odpowiada. Chodzi o brak precyzyjności w poście czy raczej po prostu nikt nie ma pomysłu?

Nie wiadomo: co robisz? po co? gdzie?
Kshyhoo
Przenoszę do stosownego działu. Jak poprawnie zadać pytanie
finito
Cytat(ghost1511 @ 6.03.2014, 08:00:38 ) *
Nie wiadomo: co robisz? po co? gdzie?

Co robie?
Uczę się mysql od podstaw, rozdział po rozdziale, ale z własnymi próbami. Stworzyłem poprawnie użytkowników, ale zalogowany jestem cały czas jako root.
Po co? Y...żeby się nauczyć;-)
Gdzie?
Najnowsza wersja xampp.

Tak w ogóle to zauważyłem, że wszystko mi działa, gdy polecenie utworzenia tabeli stosuję razem z use'm.
Tzn. wszystko jest okej, gdy mam takie coś:

1. USE baza_danych;
  2. CREATE TABLE tabela { kolumny...}

Czy tak powinno być? Bo wydawało mi się, że wystarczy, gdy najpierw stosuję use baza_danych, a dopiero w następnym zapytaniu daję create...
Turson
Tworzysz tabelę z poziomu php czy phpmyadmin?
W pierwszy wypadku istnieje coś takiego jak mysql_select_db
W drugim wypadku, wchodzisz w odpowiednią bazę danych->sql i możesz normalnie pisać kod nowej tabeli
viking
I zwróć uwagę że funkcje mysql_ są przestarzałe i zostaną wkrótce usunięte. Zastąp je mysqli albo PDO. W PDO http://php.net/manual/en/pdo.connections.php nazwę bazy danych podajesz w ciągu DSN.
finito
Cytat(viking @ 8.03.2014, 07:11:45 ) *
I zwróć uwagę że funkcje mysql_ są przestarzałe i zostaną wkrótce usunięte. Zastąp je mysqli albo PDO. W PDO http://php.net/manual/en/pdo.connections.php nazwę bazy danych podajesz w ciągu DSN.

Wiem, że mysql jest przestażałe, ale wydawało mi się, że funkcję mysqli mają taka samą formę jak w mysql. Oczywiście nie mówię o funkcjach z poziomu kodu php (czyt. f. php wiem, że się różnią) tylko o zapytaniach mysqli z poziomu phpMyAdmin. No właśnie, jak to z tym jest?
Turson
W PMA masz te same zapytania
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.