Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][CSS][HTML] Zmiana szerokości scrollbar
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
php__amator
Siema przedszkolaki,

Potrzebuję podpowiedzi w temacie jak w temacie smile.gif
Chciałbym zmienić szerokość scroll baru ale .... i tu pojawia się problem bo wiem jak zmienić szerokość w oknie głównym, nie ma problemu. Problem pojawia się gdy chciałbym zmienić szerokość w .....

1. <option >costam</option>
  2. <option >costam</option>
  3. <option >costam</option>
  4. <option >costam</option>
  5. <option >costam</option>
  6. <option >costam</option>
  7. <option >costam</option>
  8. <option >costam</option>

..... w liście rozwijanej smile.gif W przypadku gdy lista jest krótka ... zero problemu ale gdy jest długa i pojawia się scroll bar ....
Czy i jeśli to możliwe to jak ?
Czy sam CSS da radę ?
Czy trzeba JS ?
Podpowiedzcie, szperam po sieci i nigdzie nie natknąłem się na żaden przykład jak tego dokonać.
Wszędzie znajduję tylko jak zmienić scroll bar okna głównego a to mi na nic sad.gif

Nie powiem, że sprawa pilna. Chciałbym wykorzystać to do łatwiejszego wybierania "paluchami" bo celowanie w taki standardowy wąziutki pasek ... jest cokolwiek trudne smile.gif

Pozdrawiam
phpamator
timon27
Teoretycznie się nie da.
Musisz więc zastosować jakieś obejście.

Pierwszy sposób:
Własny pasek przewijania w jquery. Powinien mieć odpowiednie opcje aby móc przedłużyć buttona i aby nie był zbyt 'fantazyjny' w porównaniu do systemowego.
http://www.as4you.pl/artykuly,59.html

Drugi sposób - trudniejszy ale własny.
Masz diva (div1) w którym chcesz zamieścić "oszukany" pasek:
1. skracasz div1 o 16 px z prawej
2. usuwasz mu pasek
3. z prawej tworzysz drugiego diva (div2)
4. w div2 wstawiasz obowiązkowy pasek z prawej (wypełni go on całkowicie)
5. w div2 zamieszczasz obrazek o szerokości 1px zaś wysokości odpowiedniej tak aby przycisk przewijania był taki jak chcesz.
6. w js pod zdarzenie przesuwania paska w div2 podpinasz przesuwanie zawartości div1

Tak ja to widzę.
php__amator
Dzięki timon (pozdrowienia dla pumby)
trochę to zawiłeś smile.gif
Próbowałeś kiedykolwiek czegoś takiego w przypadku jak mój czyli w
<select> ?
Zastanawiam się jak to miało by działać smile.gif
timon27
Wiesz co, tak w ogóle select z setkami pozycji wygląda na kiepski pomysł.
(będzie to niefunkcjonalne - ktoś przesunie scrolla o 1px a select przeskoczy o 100 pozycji i pominie większość)
Powiedz co jest w tym selectcie to myślę że jakoś to inaczej da się rozwiązać.
Proponuję np. autocomplete:
http://jqueryui.com/autocomplete/
Turson
Co do podpowiedzi, to HTMLowy <datalist> też się nada
smile.gif
timon27
Cytat(Turson @ 17.03.2014, 22:04:13 ) *
Co do podpowiedzi, to HTMLowy <datalist> też się nada

questionmark.gifquestionmark.gif
Jak to możliwe że nie zauważyłem tak przydatnego tagu?
php__amator
W select zasadniczo nic oprócz cyferek których ilość warunkowana jest aktualnym stanem,
czyli generuję dynamicznie tyle <option></option> ile jest dostępnych.
Realizuję to pętlą w php i wyświetlam przy produkcie.
W sumie najprościej byłoby wpakować tam input i klawiature ekranową. ale uparłem się na listy rozwijane sad.gif
timon27
Zdecydowanie input smile.gif
możesz też dodać "-" przed nim i "+" za (i domyślnie 0 lub 1).
i jak chcesz ograniczeni to albo jak ktoś wpisze ponad stan to automatycznie zamienia na stan albo (jak zazwyczaj to widzę) pole podświetla się na różowo a pod spodem pojawia sie stosowny komunikat.
kropamk
z innej beczki, czy select nie jest na telefonach (bynajmniej android) interpretowany jako nowe okno z lista opcji? Nie spotkałem się aby pojawiał się desktopowy scrollbar wink.gif
php__amator
Ale kiedy ja nie chce na "łatwiznę", input'a mogę tam zapakować w każdej chwili smile.gif
to najmniejszy problem smile.gif
Ja jednak chciałbym to zrobić inaczej, ciekawiej smile.gif
może jakiś fajny patent z bo ja wiem .... czymś takim
+ + +
0 0 1
- - -
albo jakieś fajne graficzne rozwiązanie w postaci kółeczek jak w walizce z zamkiem szyfrowym smile.gifsmile.gifsmile.gif

Kombinuje smile.gif
timon27
Cytat(kropamk @ 17.03.2014, 22:43:23 ) *
(bynajmniej android)

Czyli co, windows mobile?

Na androidzie tak faktycznie jest.
php__amator
oooo kropa, właśnie coś takiego, jak w telefonach, jak coś jest do wybierania to odpala sie takie u dołu ekranu i można sobie "obracać" aż do uzyskania wymaganej wartości.
Turson
Poszukaj czegoś w stylu datepicker'a jquery
timon27
Cytat(phpamator @ 17.03.2014, 22:46:01 ) *
Kombinuje smile.gif

Nie kombinuj.
W takich przypadkach użyszkodnicy wolą znane sobie rozwiązania.
Zamek szyfrowy będzie odstraszał.
php__amator
Zastanowię się. Póki co znalazłem coś takiego smile.gif
http://demo.mobiscroll.com/select/select/j...p;mode=scroller
Fajne

Wogóle to odbiegliśmy od tematu, w dalszym ciągu potrzebuję podpowiedzi w kwestii jak zmienić szerokość scroll bar'u w <select> ?
Ale w jakiś prosty sposób ?
Albo nawet najprostszy ?
Pozdrawiam
phpamator
php__amator
Cytat(Damonsson @ 17.03.2014, 22:46:07 ) *

Jeden z przykładów jest całkiem fajny, nie najlepszy ale rokuje nadzieje. Wystarczy, że znajdę jak jeszcze odrobinę poszerzyć scrollbar i jesteśmy w domu.
Kwestia parametrów w CSS i zmiana grafiki smile.gif

Przemyślałem sprawę wzdłuż i wszerz. W końcu zdecydowałem się na Input plus klawiatura Ekranowa jsKB od Hebana (donatesoft) (na marginesie dodam, bardzo fajna klawiaturka, bardzo łatwa do zaimplementowania na stronie. Można ją też bez kłopotu do własnych potrzeb dostosować, zmienić wielkość, układ klawiszy czy kolorystykę itp) o ile potrzebuje się klawiatury ekranowej smile.gif
Tak więc ostatecznie problem poszerzania scroll bar'u odleciał w siną dal i jego miejsce zajął <input> nieodwołalnie.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i uwagi.
Temat uważam za zakończony.

phpamator
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.