Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]wyszukiwarka po różnych polach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
chemiqs
hej

robie stronkę dla firmy swojej ale nie wiem jak rozwikłać poniższy temat.

Na pewneo gdzies to jest ale nie wiem jak znalesc tego typu info.

CHCE zrobic wyszukiwarke po tych różnych polach (oczywiscie pozniej PLUS paginacja).
W jednym poscie tylko wyczytalem, że takie tematy oparte sa tylko na FORMIE.
Czy to prawda? Jezeli tak to tylko takie info mi wystarczy - dam sobie rade dalej sam.
Nie jestem profesjonalnym programista i dlatego pytam ogolnie o technike zastosowaną do tego typu zadań.

z góry dzieki
slashynsky
Rozwiń swoje pytanie - co chcesz znaleźć np? Dane podawane do wyszukiwania nie muszą być z 'FORM', mogą być z innego źródła np ze zmiennej czy z adresu url....
chemiqs
smile.gif ok - ja to rozumiem, tylko mi chodzi na jakiej zasadzie robi sie taką wyszukiwarkę. Jaką przyjąć metodologię działania.
Może tak - prosto - jak zrobić wyszukiwanie na podstawie wizualnego zarysu jaki przedstawilem.

czyli oczywiscie moze byc wypełnione 1 pole lub wszystkie.

PS. pełna obsługe pod php już sobie zrobię (zmienne, etc...).
slashynsky
Poczytać kurs Mysql?

Zapytanie wyglada tak:

SELECT * WHERE ...

w miejsce kropek postawiasz warunki, które możesz ułożyć w php pobierając dane z formularza i zabezpieczyć np przez pdo.
chemiqs
pozostawię to bez komentarza.
chemiqs
Cytat(nospor @ 19.03.2014, 09:47:38 ) *

Oczywiście nospor o to mi chodzilo - czyli potwierdzenie, że taką wyszukiwarkę opiera sie po prostu na FORM.
Są jakieś alternatywne php/html implementacje aby dojść do identycznych efektów ale wykorzystując inne znaczniki czy może metody??
Czy zawsze stosuje się tag "FORM" przy tego typu zagadnieniu??

Nospor - oczywiscie thumbsupsmileyanim.gif
nospor
FORM czyli formularz sluzy do wysyłania pol. No i raczej tylko ta metoda sluzy do wysylania pol. Nie licząc oczywiscie ajaxa i linkow.
chemiqs
hej
nie wiem czy w tym samym wątku moge poruszyć inny temat, bo dotyczy tego samego skryptu ale ciut innego zagadnienia. Najwyżej admin mnie opier...dzieli smile.gif

sprawa jest następująca.
W formularzu pracownik zamawia sobie miejsce reklamowe w naszej gazecie.
Wybiera po kontrahenta, wydania, ilość modułów, cena za moduł etc etc.
Skrypt zapisuje te dane w tabeli z tym, że numery wydań w ktorych ma sie pojawić reklama jest tablicą, którą zapisuję w polu tekstowym w bazie danych a kolejne numery wydań oddzielam PRZECINKIEM (500,501,502,....)

Screen poniżej:

I pojawia sie problem jak chcę updatować ten rekord z poziomu swojej aplikacji.
Czyli na stronie gdzie jest lista wszystkich reklam, klikam sobie zdefiniowany link EDYTUJ REKLAME i do kolejnego okna powinno mi się przenieść wszystkie informacje odnośnie tego jednego zamówienia. Sprawa wygląda tak że jeżeli mam kontrahenta czy ilość modułów reklamy to mi się to ładnie rpzenosi - bo jest to JEDNA wartość i umiem ją zaznaczyć w formularzu edycyjnym.

Niestety nie umiem zaznaczyć kilku rekordów w oknie edycji. Np zaznaczenie wydań w których ma się pojawić reklama - bo będzie ich kilka.
Jak to zrobić.

oto jak zaznaczam jeden rekord:
  1. if (($row[1]==$strona) && (isset($_GET['akcja'])) && ($_GET['akcja']=="edycja"))
  2. {
  3. echo ("<option selected>" . $row[0] . "</option>");
  4. }
  5. else
  6. {
  7. echo ("<option value=" . $row[1] . ">" . $row[0] . "</option>");
  8. }

Kilku niestety nie umiem bo zaznacz mi zawsze ostatni.
Oczywiście okno w którym mam zaznaczać kilka jest MULTIPLE : <select name="wydanie[]" id="wydanie" multiple size="5" style="width: 100%" required>

działa exclamation.gif!
Zamieszczę kod moze sie komus przyda kiedys.

1. if($result = $mysqli->query("select numer_wydania, data_wydania from wydania"))
  2. {
  3. if ($result->num_rows !=0)
  4. {
  5. $total_records=$result->num_rows;
  6. for ($i=1; $i<=$total_records; $i++)
  7. {
  8. $row = $result->fetch_row();
  9. //$tab_wydan - tablica w ktorej sa zamówione reklamy przez kontrahenta
  10. if (in_array($row[0], $tab_wydan))
  11. {
  12. echo ("<option value=".$row[0]." selected>" . $row[0] . " | " . $row[1] . "</option>");
  13. }
  14. else
  15. {
  16. echo ("<option value=".$row[0].">" . $row[0] . " | " . $row[1] . "</option>");
  17. }
  18.  
  19. }
  20. }else{
  21. echo ("Brak przypisanych klientów do twojego użytkownika");
  22. }
  23.  
  24. }else
  25. {
  26. echo ("Baza danych nie odpowiada - spróbuj jeszcze raz !!!");
  27. }
  28.  
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.