hej
nie wiem czy w tym samym wątku moge poruszyć inny temat, bo dotyczy tego samego skryptu ale ciut innego zagadnienia. Najwyżej admin mnie opier...dzieli
sprawa jest następująca.
W formularzu pracownik zamawia sobie miejsce reklamowe w naszej gazecie.
Wybiera po kontrahenta, wydania, ilość modułów, cena za moduł etc etc.
Skrypt zapisuje te dane w tabeli z tym, że numery wydań w ktorych ma sie pojawić reklama jest tablicą, którą zapisuję w polu tekstowym w bazie danych a kolejne numery wydań oddzielam PRZECINKIEM (500,501,502,....)
Screen poniżej:
I pojawia sie problem jak chcę updatować ten rekord z poziomu swojej aplikacji.
Czyli na stronie gdzie jest lista wszystkich reklam, klikam sobie zdefiniowany link EDYTUJ REKLAME i do kolejnego okna powinno mi się przenieść wszystkie informacje odnośnie tego jednego zamówienia. Sprawa wygląda tak że jeżeli mam kontrahenta czy ilość modułów reklamy to mi się to ładnie rpzenosi - bo jest to JEDNA wartość i umiem ją zaznaczyć w formularzu edycyjnym.
Niestety nie umiem zaznaczyć kilku rekordów w oknie edycji. Np zaznaczenie wydań w których ma się pojawić reklama - bo będzie ich kilka.
Jak to zrobić.
oto jak zaznaczam jeden rekord:
if (($row[1
]==$strona) && (isset($_GET['akcja'])) && ($_GET['akcja']=="edycja")) {
echo ("<option selected>" . $row[0] . "</option>"); }
else
{
echo ("<option value=" . $row[1] . ">" . $row[0] . "</option>"); }
Kilku niestety nie umiem bo zaznacz mi zawsze ostatni.
Oczywiście okno w którym mam zaznaczać kilka jest MULTIPLE : <select name="wydanie[]" id="wydanie" multiple size="5" style="width: 100%" required>
działa

!
Zamieszczę kod moze sie komus przyda kiedys.
if($result = $mysqli->query("select numer_wydania, data_wydania from wydania"))
{
if ($result->num_rows !=0)
{
$total_records=$result->num_rows;
for ($i=1; $i<=$total_records; $i++)
{
$row = $result->fetch_row();
//$tab_wydan - tablica w ktorej sa zamówione reklamy przez kontrahenta
{
echo ("<option value=".$row[0]." selected>" . $row[0] . " | " . $row[1] . "</option>"); }
else
{
echo ("<option value=".$row[0].">" . $row[0] . " | " . $row[1] . "</option>"); }
}
}else{
echo ("Brak przypisanych klientów do twojego użytkownika"); }
}else
{
echo ("Baza danych nie odpowiada - spróbuj jeszcze raz !!!"); }