Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wyrażenia regularne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dudek90
Cześć,
Z wyrażeniami regularnymi prawie nie miałem jeszcze do czynienia w PHP. A domyślam się, że tylko one mogą pomóc w rozwiązaniu mojego problemu.
A mianowicie: mam sobie jakiś content pobierany z bazy danych (powiedzmy przechowuję go w zmiennej $content).
Chciałbym teraz przeszukać całą zawartość $content i znaleźć w nim wystąpienia ciągu [[---X---]] gdzie X jest zmienne.
Następnie dla każdego z tych wystąpień chciałbym zamienić to [[---X---]] na inną treść (treść ta będzie różna w zależności od X).

Jak to najprościej i najszybciej zrobić? Moglibyście podać mi jakiś przykład?

Czytałem trochę o preg_match_all (to mogło by posłużyć do znalezienia tych wystąpień [[---X---]]), a następnie preg_replace mogło by zamienić te wystąpienia. Jednak nie bardzo wiem jak to połączyć (a może w ogóle idę złym tropem?)

Za wszelką pomoc z góry dziękuję. smile.gif
ghost1511
Wystarczy preg_replace jeżeli funkcja znajdzie ciąg odpowiadający wyrażeniu to go podmieni. Nie musisz tego wcześniej sprawdzać (no chyba ze faktycznie do czegoś to potrzebujesz). Ostatnim argumentem jest $count więc możesz sprawdzić ile zmian zaszło smile.gif
dudek90
Ale czy preg_replace nie podmieni mi mojego [[---X---]] na jakiś stały ciąg?
Chodzi o to, że ja na podstawie wartości X muszę zrobić zapytanie do bazy po czym wstrzyknąć zamiast [[---X---]] to co mi zwróci to zapytanie.
dudek90
Okej, udało mi się to zrobić. Dziękuję za pomoc. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.