Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]niezlokalizowany bląd
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
damian238
Cześć,
mam taki kod, wszystko niby ok, ale jak kilkam "załóż" to nic się nie dzieje, błędów nie wywala żadnych, sam tez nie mogę nic zlokalizować dlatego prosze o pomoc biggrin.gif

1. $dom = "SELECT * FROM itemy WHERE gracz = '".$user['id']."'";
  2. $itemy = mysql_query($dom);
  3. $sprawdz = mysql_query("SELECT * FROM itemy WHERE zaloz = 1");
  4. $ile = mysql_num_rows($sprawdz);
  5.  
  6. echo '<table border="1">
  7. <tr><td>nazwa</td><td>skill1</td><td>skill2</td><td>skill3</td><td>zakładanie</td></tr>';
  8.  
  9. while ($item = mysql_fetch_array($itemy)) {
  10. <tr><td>'.$item['nazwa'].'</td><td>'.$item['skill1'].'</td><td>'.$item['skill2'].'</td><td>'.$item['skill3'].'</td><td>';
  11. if($ile < 1){
  12. if($item[zaloz] == 0){ echo "<a href=dom.php?zaloz=".$item['id'].">Załóż</a>";}}
  13. if($item[zaloz] == 1){ echo "<a href=dom.php?zdejmij=".$item['id'].">Zdejmij</a>";}
  14. }
  15. echo '</td></tr></table>';
  16.  
  17. if($_GET['zaloz'] == $item['id']){
  18. mysql_query("UPDATE itemy SET zaloz = 1 WHERE id = '".$item['id']."'");
  19. mysql_query("UPDATE users SET skill1 = skill1 + '".$item['skill1']."', skill2 = skill2 + '".$item['skill2']."', skill3 = skill3 + '".$item['skill3']."' WHERE id = '".$user['id']."'");
  20. echo 'Założyłeś wybrany przedmiot<br>';
  21. }
  22.  
  23. if($_GET['zdejmij'] == $item['id']){
  24. mysql_query("UPDATE itemy SET `zaloz` = 0 WHERE id = '".$item['id']."'");
  25. mysql_query("UPDATE users SET `skill1` = skill1 - '".$item['skill1']."', skill2 = skill2 - '".$item['skill2']."', skill3 = skill3 - '".$item['skill3']."' WHERE id = '".$user['id']."'");
  26. echo 'Zdjąłeś wybrany przedmiot<br>';
  27. }

oczywiście dam pomógł za pomoc
Szymas
Nie powinno być tak?
  1. echo '<a href="jakasstrona.xxx">LINK</a>';
damian238
poprawiłem na takie coś: echo '<a href="dom.php?zaloz='.$item['id'].'">Załóż</a>';
ale to i tak nic nie zmienia bo nadal nie działa
Szymas
Czyli rozumiem, że po kliknięciu w odnośnik otwiera się odpowiednia strona?
damian238
po kliknięciu w odnośnik, powinien sie on zamienić w odnośnik zdejmij, w bazie pole zaloz powinno mieć wartość 1 itp. a tak nie jest, myslę, że może coś jest źle z mysql_query("UPDATE.......

a link w przeglądarce zmienia się na odpowiedni jaki powinien byc
Szymas
Nigdy nie wykonywałem działań matematycznych na bazie danych w ten sposób. Może spróbuj pobrać dane, przeliczyć i potem wykonać update. Może się okazać, że twoja metoda jest w pełni poprawna. Jak już wspomniałem nigdy nie sprawdzałem czy w taki sposób jak ty to zrobiłeś zadziała.
damian238
pokombinuje coś, jak mi sie uda to później napiszę wink.gif
Szymas
Miłej pracy wink.gif
damian238
udało się biggrin.gif, po prostu jedną klamrę przesunąłem na koniec tongue.gif
dam ci pomógł za chęci tongue.gif
Szymas
Dzięki. Prawdę mówiąc zacząłem od szukania niedomkniętej klamry ale nic nie zauważyłem. Już parę razy kombinowałem godzinami z takim samym błędem, a zazwyczaj okazywało się właśnie, że coś jest nie tak z klamrą. Z tego co widziałem to tworzysz jakąś grę. Chętnie przetestuję jak wejdzie w fazę beta biggrin.gif
damian238
bawię się tak czasami jak czas znajdę biggrin.gif nie jestem jakiś super w PHP, ale fajne jest tongue.gif
Szymas
Moim zdaniem najlepsza metoda na ćwiczenie. Bez praktyki nie będziesz dobry(przynajmniej moim zdaniem). No i przez Ciebie i ja powrócę do projektu, który ciągnie się za mną jakieś 2 lata smile.gif
damian238
a co ciekawego robisz? smile.gif
Szymas
Platforma e-learningowa. Dość duży projekt jak na jedną osobę.
damian238
nie dość, a nawet bardzo duży wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.