Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: konfiguracja projektów php - od kontroli wersji po przesyłanie plików
Forum PHP.pl > Forum > Kontrola i zarządzanie projektami
takijeden
Cześć,

nie jestem jakimś specjalistą w php, ale chciałbym zacząć podchodzić do tematu bardziej profesjonalnie.

Co mam na myśli?

kiedyś pracowałem w firmie programistycznej (na innym stanowisku niż programista) i zauważyłem kilka technologii które chciałbym wprowadzić do siebie.

1. 2 wersje projektów, "background" i wersja deweloperska. W jaki sposób to uzyskać? Jak to zrobić, aby przy pomocy jedne czy dwóch komend z wersji testowej przesłać pliki do wersji dostępnej dla klienta?
2. jak to połączyć z ticketami? da się to jakoś zintegrować, tak aby każdy ticket przedstawiał kod przed i po modyfikacji, wraz z treścią ticketa? (np dodać moduł X)
3. jak dostosować wszystko do pracy kilku osób nad jednym projektem?

4. Jak wy piszecie projekty, jakie oprogramowanie wykorzystujecie - od począku do końca? ja do tej pory dokonywałem drobnych porpawek na swój użytek. Była to bardzo prosta konfiguracja: miałem zainstalowany serwer php, apache na komputerze, pracowałem na plikach lokalnych przy pomocy jakiegoś pspada lub notepada++. W momencie ukończenia prac kopiowałem zmodyfikowane pliki na serwer za pomcą filezilla i na tym moja praca się kończyła. Da się to zrobić jakoś bardziej profesjonalnie? Czy dałoby się do tego dopiąć jakiś system kontroli wersji?

Zdaję sobie sprawę, że temat był wielokrotnie przerabiany ale zapewne "cząstkowo" w wielu tematach. Może by zrobić taki tutorial dla początkujących i przypiąć go do góry? Jeśli temat był przerabiany w takim samym zakresie jak podałem, wystarczy mi link, resztę sobie doczytam.

ps. zacząłem się interesować tematem, ponieważ chciałem dopisać sobie nowy moduł w vtiger.
motyl-pl
1) Prawdopodobnie chodzi Ci o "deweloperke" i "produkcje", różnie poprzez kopiuj/wklej lub poprzez odpowiednio skonfigurowane repozytoria.
2) Repozytoria GIT/SVN
3) Jakiś system do komunikacji np. Collabtive + Repozytorium
4) Pewnie że możesz, tworzysz sobie repo na jakimś darmowym serwerze dla SVN np. tutaj http://riouxsvn.com/ i wrzucasz swoje zmiany.
Moje środowisko: WebSvr, Notepad++, PHPStorm, Photoshop, Total Comander/Filezilla
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.