marcinek37
8.04.2014, 12:15:21
Są dwie bardzo duże firmy, które utrzymują domeny (wiemy, o jakie chodzi, ale nie wiem, czy mogę podać ich nazwy, czy przypadkiem nie złamię regulaminu)
Irytuje mnie to, że roczne utrzymanie domeny .pl kosztuje aż 123zł (oczywiście w pierwszym roku jest to koszt w wysokości 10zł albo nawet 0zł...)
Czy możecie polecić jakieś inne, pewne firmy, do których mógłbym przenieść domeny?
Czy ta firma może też obsłużyć domeny typu .waw.pl albo .com, .info itp?
Może pytanie wydać się głupie, ale kiedyś kupiłem domenę w pierwszej lepszej firmie, która padła i straciłem adres...
usb2.0
8.04.2014, 12:23:23
polecam godaddy, jak trafisz to mozesz i za 2.5 funta kupic, ale srednio kolo 5/10, mimo ze w innej walucie to wychodzi zdecydowanie taniej niz 123zl. COM'a tak kupisz, polskich nie znajdziesz.
IProSoft
8.04.2014, 12:30:13
Wystarczy dobrze szukać, a znajdziesz poniżej 50 zł
premium.pl
ovh.pl - nie obsługuje chyba regionalnych waw itp.
KR2615
8.04.2014, 13:26:17
Obsługuje, już od dawna proponuje do każdej rejestracji proponuje pakiet regionalnych.
O$iek
8.04.2014, 14:29:12
netmark.pl
masternet.pl
Poza tym jeżeli domena zarejestrowana była na Ciebie i rejestrator upadł, to mimo wszystko nie powinieneś utracić domeny.
fizzlebubble
8.04.2014, 15:00:44
Cytat(O$iek @ 8.04.2014, 15:29:12 )

netmark.pl
masternet.pl
Poza tym jeżeli domena zarejestrowana była na Ciebie i rejestrator upadł, to mimo wszystko nie powinieneś utracić domeny.
To jak w takim przypadku wyglądałoby odzyskanie domeny lub jej przeniesienie do innego pośrednika?
O$iek
8.04.2014, 16:30:55
Jeżeli to .pl, to musisz pisać do NASKu, a jeżeli inna końcówka, to do odpowiedniego rejestratora(nie wiem jak inny, ale NASK nie robiłyby problemów).
marcinek37
8.04.2014, 22:36:19
właśnie, nie chcę pisać żadnych wiadomości do NASKu, chcę mieć pewną, profesjonalną firmę, która nie bierze udziału w wojnie hostingowej i domenowej
1. zagraniczne firmy odpadają
2. ovh.pl - tej firmy nie biorę na poważnie, bo już kilka razy się do nich zraziłem
3. premium.pl - ooo, dwa razy taniej, ale czy można jej zaufać? jak długo jest na rynku? wydaje się być dużą firmą, więc w przypadku upadłości ktoś chyba przejmie klientów?
4. netmark.pl - jeszcze taniej, ale strona wygląda tak lipnie, że ciężko będzie mi zaufać takiej firmie
5. masternet.pl - też dobre ceny, wygląda już trochę poważniej niż ta w pkt 4.
Mam ponad 10 domen i wszystkie chcę przenieść do tańszej, ale pewnej, ze sporą liczbą klientów firmy - chyba że zanosi się na jakąś rewolucję cenową u tych dwóch gigantów, wiecie coś?
Pyton_000
9.04.2014, 07:23:49
Ja na chwilę obecną 3 domeny mam na ovh, Ceny mają bdb. Masternet też wygląda dobrze (kilka zł drożej).
Tak na prawdę teraz to chyba tylko patrzy się na cenę i na wygodę zarządzania domenami.
Czasami różni dają rabaty za większą ilość domen. Nie żadne kosmiczne ale np. 1-2%
fizzlebubble
9.04.2014, 08:30:37
Netmark.pl ->mogę ich szczerze polecić. Hostuję u nich kilku klientów, mam parę domen i NIGDY nie było problemu.
premiumpl
9.04.2014, 11:44:19
@marcinek37
Jesteśmy na rynku od ponad 3 lat, mamy wielu zadowolonych Klientów (zarówno detalicznych, jak i osoby, które zajmują się rynkiem domen zawodowo). Jesteśmy akredytowanym rejestratorem NASK i liczącym się podmiotem, który obsługuje wtórny rynek domen w Polsce. Jesteśmy obecni na bardzo znanym i lubianym forum di.pl, dbając o stały kontakt z naszymi Klientami.
Ceny odnowień domen .pl wynoszą 41-50 zł netto, w zależności od liczby domen
https://premium.pl/prices.html
Pyton_000
9.04.2014, 12:19:40
Ja tam widzę 50-60 netto w zależności czy wygasająca czy zwykłe odnowienie (notabene czym to się różni? )
w ovh mam 40,64netto
marcinek37
9.04.2014, 19:12:46
jak już mówiłem ovh odpada na sto procent
a teraz mam pytanie teoretyczne, przypuśćmy, że przenoszę domeny do firmy XYZ, a ona nagle przestaje istnieć - jaką wiadomość mam wystosować do nask.pl?
jak we wniosku mam napisać, że chcę przenieść domeny do innej konkretnej firmy? czy nask.pl na pewno mi pomoże?
tu chodzi o niezwykle cenne dla mnie domeny, dlatego jestem tak bardzo ostrożny - jednak irytuje mnie fakt, że strasznie przepłacam u dwóch potentatów
premiumpl
14.04.2014, 09:31:31
Cytat(marcinek37 @ 9.04.2014, 20:12:46 )

a teraz mam pytanie teoretyczne, przypuśćmy, że przenoszę domeny do firmy XYZ, a ona nagle przestaje istnieć - jaką wiadomość mam wystosować do nask.pl?
jak we wniosku mam napisać, że chcę przenieść domeny do innej konkretnej firmy? czy nask.pl na pewno mi pomoże?
tu chodzi o niezwykle cenne dla mnie domeny, dlatego jestem tak bardzo ostrożny - jednak irytuje mnie fakt, że strasznie przepłacam u dwóch potentatów
Jeśli firma jest partnerem NASK i NASK rozwiązuje z nią umowę (zazwyczaj jest to wynikiem zamknięcia firmy, zaległości w opłatach lub naruszeń porozumienia), wówczas wszystkie domeny .pl utrzymywane w tej firmie są przenoszone do wirtualnego rejestratora "vinask", a abonent dostaje na mail informację o tym fakcie. Takie domeny można przenieść do dowolnego innego rejestraotra składając wniosek do NASK. W przypadku niezłożenia wniosku o transfer lub o dalsze utrzymanie w NASK przed upływem terminu ważności domeny, umowa o utrzymanie domey zostaje przez NASK wypowiedziana.
Sprawa się komplikuje w przypadku resellerów, którzy nie mają własnego partnerstwa NASK. Jeśli taki podmiot upadnie, abonent nie dostanie żadnego powiadomienia, musi wziąć sprawy w swoje ręce i skontaktować się z rejestratorem domen (którego można sprawdzić na whois.pl), a dopiero w ostateczności z NASK. Ogólnie mówiąc, ryzyko utraty domeny jest w takim przypadku istotnie większe (można opłacić fakturę za domenę, ale reseller może tych pieniędzy nie przekazać rejestratorowi i domena nie zostanie przedłużona, a abonent nie będzie tego świadomy).
Cytat(Pyton_000 @ 9.04.2014, 13:19:40 )

Ja tam widzę 50-60 netto w zależności czy wygasająca czy zwykłe odnowienie (notabene czym to się różni? )
Cena odnowienia uzależniona jest od ilości utrzymywanych domen, cena detaliczna to 50 zł netto, ale przy 100+ domenach to już tylko 44 zł netto, a osoby utrzymujące powyżej 500 domen płacą 41 zł netto.
Cena odnowienia domeny wygasającej jest wyższa dlatego, że NASK pobiera dodatkową opłatę za reaktywację takiej domeny.
Turson
14.04.2014, 09:41:24
@premiumpl,
dlaczego przejmujecie domeny od razu po wygaśnięciu na okres 14 dni? Interesuje mnie jaki jest wyznacznik czy przejmujecie domenę czy nie.
Wygasła ostatnio mi domena (wziąłem rok temu za darmo, teraz przedłużenie 120zł, więc olałem) i od razu przeszła w wasze ręce i trafiła na giełdę za notabene 400zł (?). Na szczęście po 2 tygodniach zniknęła z giełdy i zarejestrowałem od nowa za 12zł brutto.
Co do cen domen, polecam ovh i linuxpl. Tanio, nigdy nie miałem żadnych problemów.
marcinek37
14.04.2014, 14:10:16
@premiumpl
a co z innymi domenami niż .pl? np. .info, .waw.pl, .gmina.pl albo .com?
premiumpl
14.04.2014, 17:02:56
Cytat(marcinek37 @ 14.04.2014, 15:10:16 )

@premiumpl
a co z innymi domenami niż .pl? np. .info, .waw.pl, .gmina.pl albo .com?
To co było wyżej napisane o vinasku, dotyczy wszystkich domen .pl, w tym domen funkcjonalnych (jak com.pl, net.pl) i regionalnych (jak waw.pl czy wroclaw.pl).
W przypadku domen .com, .net, .info itd. - niemal wszyscy polscy rejestratorzy są tu jedynie resellerami (premium.pl jest resellerem Tucows w zakresie domen globalnych), więc w zasadzie sytuacja w przypadku zamknięcia resellera będzie podobna do opisanej powyżej - abonent będzie musiał się zgłosić bezpośrednio do rejestratora by uzyskać dostęp do domen. W przypadku Tucows jest możliwość zalogowania się bezpośrednio i zarządzania domeną, w przypadku braku kontaktu z resellerem abonent otrzymałby dane do logowania na swój mail, więc myślę że pod tym względem jest to dobrze zabezpieczone.
marcinek37
15.04.2014, 08:25:49
innymi słowy: albo zostaję u potentata i płacę jak za zboże, albo płacę mniej, a w przypadku upadłości firmy będę musiał się bawić w pisanie pism... nie licząc nerwówki
jakie życie jest skomplikowane
premiumpl
16.04.2014, 10:56:32
Cytat(marcinek37 @ 15.04.2014, 09:25:49 )

innymi słowy: albo zostaję u potentata i płacę jak za zboże, albo płacę mniej, a w przypadku upadłości firmy będę musiał się bawić w pisanie pism... nie licząc nerwówki
jakie życie jest skomplikowane

W przypadku wyboru premium.pl z pewnością nie będziesz musiał pisać żadnych pism. ;-)
Pyton_000
16.04.2014, 13:15:33
Pewne jest tylko to że umrzemy
kosmos
5.03.2015, 09:30:09
Witam,
chciałbym odświeżyć temat. Chcę zarejestrować domenę pl, a nie mam rozeznania gdzie mogę zrobić to najkorzystniej. Polecacie szukać firm które są partnerami NASK`u?
proszę o jakieś podpowiedzi ...
K
OVH i to bez konkurencyjnie... przechodziłem przez domeny, nazwe, az, i home bo mamili super tanimi promocjami przez lata a to zwykly chwyt marketingowy.. bo roku zaplacisz 100, 150, 200 zlotych za przedluzenie domeny ktora niby promocyjnie kosztowala 9,99 netto a doplacajac 3 zlote w ovh przedluzenie domeny com kosztuje 50pln/rok, pl chyba za 30pln jest teraz.. takze nie daj sie mamic. doplac i nie daj zarobic ludziom co sie do takich rzeczy posuwaja jesli chodzi o marketing
kosmos
5.03.2015, 10:10:27
Dzięki za informację. Skoro przewertowałeś oferty i polecasz to chyba sie skuszę na OVH. Apropo cen widzę, że obecnie za rejestrację 12,16 brutto, a donowienie 49,99 brutto - więc chyba faktycznie najtaniej.
Pyton_000
5.03.2015, 10:15:08
Potwierdzam ovh, mam tam kilka domen i jeszcze nie miałem żadnych problemów. Stawki jasne i proste.
Ja straciłem swoją domenę mitorski.pl bo akurat w momencie jak nie miałem kasy to dostałem fakturę na 200 złotych, sick a teraz wisi w jakimś śmiesznym markecie za 400 złotych.
Pyton_000
5.03.2015, 10:29:29
Taki życie
kosmos
5.03.2015, 10:31:00
tzm współczuję!
Dzięki chłopaki za pomoc.
Turson
5.03.2015, 12:34:42
Cytat(tzm @ 5.03.2015, 10:17:13 )

Ja straciłem swoją domenę mitorski.pl bo akurat w momencie jak nie miałem kasy to dostałem fakturę na 200 złotych, sick a teraz wisi w jakimś śmiesznym markecie za 400 złotych.
Może tylko tymczasowo. Swego czasu zarejestrowanłem domenę w az.pl za darmo. Po roku przyszło mi zapłacić ponad 100zł za odnowienie, to postanowiłem, że nie będę płacił tyle i poczekam aż wygaśnie, a potem zarejestruję za 10zł. Jak domena wygasła, to trafiła do jakiegos marketu na ok. 2 tygodnie, a potem znowu wolna.
Pyton_000
5.03.2015, 13:16:41
Chyba że market ją wykupił wtedy klapa, trzeba czekać ponad rok. Chyba że to działa na trochę innej zasadzie
mitorski.pl sami zobaczcie.. nic tam nigdy nie stało, i już stać nie będzie. poza tym mi jakoś nie zależy specjalnie na tym
mejankowski123
16.03.2015, 14:59:48
Przy +20 domenach aftermarket.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.