Zaczynam swoją naukę z bazami danych ( MySQL ) i PHP. Na studiach mam do wykonania aplikacje internetowej rezerwacji biletów.
Znam podstawy MySQL i PHP , lecz nie wiem czy dobrze zaprojektuje swoją bazę żeby była optymalna , nie było zbędnych tabel lub zbyt długich zapytań, lub też niepotrzebnych relacji .
Zrobiłem taki " wstępny ' projekt jednak już wiem że nie bardzo jest .
Proszę więc o pomoc.
Nie wiem na jakiej zasadzie zrealizować seans, repertuar bieżącego dnia, jak rozmieścić tabele i relacje między nimi .
Baza nie ma zawierać danych klienta - bez logowania tylko wpisywanie po prostu imienia i nazwiska + telefon i email podczas zakupu biletu.
Nie wiem jak wziąć się za daty oraz godziny wyświetlania danego filmu / seansu . Czy robić osobne tabele ... Na godziny chyba by mogła być tabela i np stałe godziny seansów.
Podobnie z miejscem zarezerwowanym - zrobić tabelę ( ID statusu, ID miejsca, status ) czy jakoś tak i zero jedynkowo ? miejsce zajęte/wolne ? Ale co wtedy z datą żeby się zwalniało po seansie żeby nie było zajęte na następny film .

Proszę o pomysły , sugestie... Poprawienie schematu lub przedstawienie całej bazy jakby mogła wyglądać .