Cytat(peter13135 @ 27.04.2014, 13:53:03 )

OK, jakieś to wytłumaczenie jest. Chociaż ja nie rozumiem skąd się bierze ten mit trudności javy. Moim zdaniem, języki typu java/c# były tworzone głównie po to, by tworzenie aplikacji było szybkie i łatwe.
Java i PHP są oczywiście dość podobne w zakresie składni i podstawowego używania, bo to ta sama rodzina języków. Ale nie wystarczy poznać tylko składni języka!!! Programista aby efektywnie i sensownie kodować musi znać całe środowisko programistyczne, w którym pracuje. Biblioteki, rozszerzenia, narzędzia dodatkowe, frameworki, dobre sposoby kodowania (idiomy), najlepsze wzorce implementacyjne itp. To wszystko wymaga czasu i przychodzi z doświadczeniem. Nauczenie się świata Javy to jest jednak kupa roboty. Ja cały czas mam na myśli przecież doświadczonych programistów PHP. Ile czasu potrzeba, aby zostać doświadczonym programistą Java czy C#/.NET? I o ten czas mi chodzi. Taki programista PHP wie i umie wykorzystać ten język oraz wszystko to, co składa się na specyfikę programowania w PHP. Teraz poznanie i zastosowanie Hacka czy Zephira w tym kontekście, to jest pestka. Wymagany na to czas jest po prostu śmiesznie mały.

Po pierwsze, PHP jest tak bardzo wolne (po części wynika to z tego, że jest po prostu językiem interpretowanym, a po części z "błędów technicznych"), że trzeba by się mocno starać, by przepisując kod z php'a na coś innego (w dodatku natywnego) nie otrzymać dużego skoku wydajności.
No przecież właśnie o tym mówię! Użycie Zephira czy Hacka to m.in. znaczący skok wydajnościowy niesamowicie niskim kosztem - dla teamu doświadczonych pehapowców, którzy już mają napisaną (bądź piszą) sporą aplikację to są po prostu genialne narzędzia.

Podobnie w przypadku Zephyra - kompiluje się on do C, potem C jest kompilowane do kodu maszynowego.
To, na ile będzie wydajny kod napisany w zephyrze, zależy od tego jak dobrze skompiluje się kod c do kodu maszynowego (jak wyżej napisałem - każdy kompilator generuje inny kod - "inaczej wydajny"), zależy również od tego na ile wydajny jest "kompilator zephyr -> C".
Jasne! Ale i tak to jest cholernie szybsze, niż odpowiedni kod PHP, który przepisano na Zephir. I o to chodzi! Wszystkie pozostałe teoretyczne rozważania w powyższym akapicie (nie zamieściłem ich) w ogóle tu nie mają znaczenia. Wszystkie benchmarki jasno pokazują, jak daleko w tyle Phalcon zostawia czysty kod PHP (wydajnościowo).
Cytat(solificati @ 27.04.2014, 20:06:02 )

Cytat
Pisałem już kilka razy - programista PHP nauczy się korzystać z Hack czy Zephir bardzo łatwo.
Nie. Język wprowadza nowe abstrakcje, które trzeba zrozumieć.
Nie zgadzam się, aby to była trudność.
I druga sprawa, że i tak to jest pikuś w porównaniu z ogarnięciem na poziomie zaawansowanym jakiegoś innego, konkurencyjnego języka.
Cytat( @ 27.04.2014, 20:06:02 )

Poza tym wątpię, żeby ktokolwiek teraz rozumiał wydajność Hacka lub Zephira.
No to chyba trzeba zacząć ich używać i osiągnąć to zrozumienie, he?

Cytat(solificati @ 27.04.2014, 20:06:02 )

Potrzebne są realne porównania. Zephir ma mechanizmy, których nie ma w C, tworzą one narzut. Dodatkowo język PHP nie jest binarnie kompatybilny z C, czyli odwołania do takich rozszerzeń są kosztowne. Nie wiadomo jak wygenerowany kod się optymalizuje w kompilatorze etc. Pewnie, będzie szybsze od PHP, ale to o absolutnie niczym nie świadczy. I raczej wątpię żeby był chociażby w okolicach 10 krotnego zwolnienia w stosunku do czystego C.
Tak jak wyżej - wciąż jest to znacznie wydajniej (zarówno jeśli chodzi o czas procka, jak i zapotrzebowanie na ram) niż PHP. Ale ale... czemu widzę tu takie porównywanie C i Zephir? Przecież ta dyskusja nie dotyczy tego, czy lepszy jest kod w C czy w Zephir. Dotyczy korzyści, jakie wnoszą technologie typu Zephir/Phalcon czy Hack/HHVM do świata PHP. A to, że przynajmniej Hack/HHVM wnosi, to nie mam wątpliwości, bo gdyby tak nie było, fejsbuk nie byłby przepisywany z PHP na Hack. I uważam, że Zephir/Phalcon to też bardzo obiecujące projekty. Wolisz płacić za 100 serwerów do obsługi ruchu, czy za 20?