adbacz
25.04.2014, 10:11:35
Mam problem, otóż strona została przeniesiona na domenę ponad miesiąc temu. Przed przerzuceniem widniała pod tą domeną strona oparta o Joomla! i z innym wyglądem. Od tamtej pory, gdy strona została przerzucona, Google nie odświeża opisu wyniku wyszukiwania tej strony. Gdy wpisze się nazwę strony w wyszukiwarkę, w opisie (pod tytułem strony, w wynikach wyszukiwania) widnieje napis, którego nie ma na nowej stronie (w kodzie źródłowym, czyli wyszukuję wszedzie, nawet w atrybutach znaczników HTML) i jest to mocno denerwujące, że po takim długim czasie jeszcze Google nie zauważyło zmiany, lub nie zmieniło tej wartości.
Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia, jak często Google Bot wchodzi na naszą stronę, lub kiedy był ostatnio?
PS.
Wiem, że w sieci jest mnóstwo pytań tego typu, ale nie znalazłem żadnej sensownej odpowiedzi, która rozwiązałaby mój problem.
adbacz
25.04.2014, 10:28:36
Mam dodaną tą witryne do Narzedzi dla Webmasterów, i przejrzałem już wszystkie dostepne zakłądki, ale nie znalazłem tam nic co mogło by mi pomóc. Jedyna zakładka to "Indeksowanie -> Pobierz jako Google" - które de facto nie mam zielonego pojęcia co robi, no i "Indeks Google -> Stan indeksowania" - który pokazuje ilość indeksacji w danym przedziale czasu. Ale nie widzę nigdzie info, na jakich stronach był (choć może za dużo wymagam?).
Pytanie - przy każdym wyniku wyszukiwania widnieje lista opcji z linkiem do kopii strony z pamięci podręcznej Google Cache. Jeśli data kopii tej strony to 22 kwietnia to w tedy też Google Bot był na stronie i ja indeksował, czy tylko był po to, by odświeżyć Google Cache? Bo jeśli to pierwsze, to powinien odświeżyć też dane na temat treści strony i powinno sie uaktualnić opis strony w wyniku wyszukiwania - a nadal jest ten sam.
thek
25.04.2014, 21:20:20
Nie wiem czy masz dostęp do accessloga. Z niego to możesz wyciągnąć. Googlebot wchodzi tylko z pewnej puli adresowów IP. Wszystko co przedstawia się jako on ale jest z innej, to podróbki. Dlatego możnatakich oszustów wyłapać i skillować potem, dodając do blacklisty. A mając tego accessloga, będziesz miał do danych dostęp zawsze świeżutki.