Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Sprawdzenie dwóch takich samych zmiennych MYSQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
djpotwosss
Witam, mam taki problem z zapytaniem

Mam zapytanie
  1. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM artykuly, uzytkownicy, kategorie
  2. WHERE uzytkownicy.id=artykuly.autor AND kategorie.identyfikacja=artykuly.kategoria AND kategorie.identyfikacja={$user[wybor]} AND status=1 ORDER BY `rozpoczecie` DESC LIMIT $start,$l_odp_nastronie",$baza);

To działa prawidłowo(wyświetla zmienną, która użytkownik wybrął(kategorie)

Problem pojawia się, gdy chcę wyswietlić 2 kategorie:
  1. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM artykuly, uzytkownicy, kategorie
  2. WHERE uzytkownicy.id=artykuly.autor AND kategorie.identyfikacja=artykuly.kategoria AND kategorie.identyfikacja={$user[wybor]} AND kategorie.identyfikacja=0 AND status=1 ORDER BY `rozpoczecie` DESC LIMIT $start,$l_odp_nastronie",$baza);

Zwraca pusty wynik.. Jak zrobić by wyświetlało jednocześnie wartość wskazaną przez użytkonika i dodatkowo wartość wskazaną przeze mnie(czyli tutaj 0) ?
trueblue
  1. AND (kategorie.identyfikacja={$user[wybor]} OR kategorie.identyfikacja=0) AND
djpotwosss
Niestety to nie działa.. Nie może być LUB tylko musi być I tylko inaczej zastosowane, niż ja napisałem..
trueblue
Nie otrzymujesz artykułów z wybranej kategorii oraz kategorii 0?
Może nieprecyzyjne opisałeś efekt jaki chcesz uzyskać.
djpotwosss
Otrzymuje, ale wyniki się sypią.. Mam wtedy to samo pytanie wyświetlone dwa razy(z kategorią X i z kategorią 0)
trueblue
No, i to jest prawidłowe działanie.
Wyrzuć z wybranych pól "kategorie" i dodaj przed ORDER BY:
  1. GROUP BY uzytkownicy.id
djpotwosss
Dalej to samo.. Musi być inny sposób niż OR..
trueblue
Pokaż jak teraz wygląda zapytanie.

EDIT: W ostatnim poście źle spojrzałem na zapytanie.
Zamiast * wybierz kolumny, które chcesz widzieć, i grupuj według nich, OR zostaw.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.