Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Dużo podstron - grupowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Contritio
Witam serdecznie

Mam taki problem, otóż mam bardzo dużo podstron i nie chcę ich trzymać wszystkich w jednym folderze razem z indexem itd. Mając np. podstronę usługi oraz do niej różne usługi typu "kopanie" lub "wiercenie" chciałbym dać do folederu "usługi" gdzie w kodzie miałbym wpisane <a href="uslugi/wiercenie.html">wiercenie</a>

Problem w tym, że nie wiem jak dać nakierowanie do ścieżki aby np będąc w podstronie "wiercenie" która znajduje się w folderze usługi by ponownie dało się wrócić do index.html jaki znajduje się w głównym folderze.

toffiak
W pliku wiercenie.html linki do strony indeksu powinny wygląda tak:

1. <a href="./../index.html">index</a>
mar1aczi
Katalog wyżej to ".."
Contritio
Dzięki bardzo wink.gif
Crozin
Używaj po prostu ścieżek bezwzględnych, tj.: /index.html czy /uslugi/wiercenie.html - jest to czytelniejsze i łatwiejsze w utrzymaniu od ścieżek względnych.
PrinceOfPersia
ale ma swoje wady. Jeśli będziesz chciał przenieść pliki z katalogu głównego do podkatalogu na serwerze (bo zmienisz przeznaczenie strony głównej), to ścieżka /index.html się rozjedzie, a ../../index.html będzie dalej działać).

Oczywiście można to rozwiązać w ten sposób, żeby stworzyć subdomenę podstrona.example.com (zamiast example.com/podstrona), i powyższy problem rozwiąze się automatycznie.

Można tez zapisywać ścieżkę katalogu w ustawieniach skryptu PHP (zakładając, że to w PHP będzie), i renderować linki w szablonie, dodając zmienną: <a href="{{ base_url }}/index.html">,

Turson
../../index.html wejdzie 2 katalogi wyżej, więc jeżeli przeniesiesz ten plik jeszcze do 3. katalogu to też się zepsuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.